Budi dio naše mreže
Izbornik

"NE SMIJE SE ZABORAVITI" Misa i molitva Svetoga Oca za žrtve svih ratova

Rim (IKA )

Rim, 12. 6. 1995. (IKA) - Papa Ivan Pavao II. uputio je novi, žarki poziv mešunarodnoj zajednici i svim ljudima dobre volje da se prestane s ratovima i gradi mir, na svetkovinu Presvetoga Trojstva, u nedjelju 11. lipnja, za vrijeme sve~ane mise koju je

Rim, 12. 6. 1995. (IKA) – Papa Ivan Pavao II. uputio je novi, žarki poziv mešunarodnoj zajednici i svim ljudima dobre volje da se prestane s ratovima i gradi mir, na svetkovinu Presvetoga Trojstva, u nedjelju 11. lipnja, za vrijeme sve~ane mise koju je prigodom 50. obljetnice zavrčetka drugoga svjetskog rata u Europi služio u bazilici sv. Petra u Vatikanu te, odmah poslije toga, na podnevnoj marijanskoj molitvi “Anšeo Gospodnji”, koju je s prozora svoje radne sobe molio s vjernicima okupljenim na Trgu sv. Petra.
Tom je zgodom napomenuo: “Važno je da se o drugom svjetskom sukobu, ratu do tada nevišenih razmjera, nastavi razmičljati u svjetlu Vazmenoga otajstva. Povijesni je, a ne samo moralni zahtjev, o~uvati živim sjeđanje na ono čto se dogodilo. Ne smije se zaboraviti. Nema buduđnosti bez sjeđanja. Nema mira bez sjeđanja”.
Sveti Otac je upozorio i na sadačnje stanje. Rekao je: “Ovih zadnjih pedeset godina pokazuju da se pouka drugoga svjetskog rata nije u potpunosti shvatila”.
Na misi su mešu mnočtvom vjernika bili nazo~ni ~lanovi diplomatskoga zbora pri Svetoj Stolici, predsjednik Republike Italije dr. Oscar Luigi Scalfaro, predstavnici vojske, ~lanovi udruga bivčih ratnika – sudionika drugoga svjetskog rata, posebno u koncentracijskim logorima. Nekoliko biskupa bivčih logorača je s Papom zajedno služilo misu.
Papa se takošer upitao: “Kako ugasiti postojeđa ratna žaričta koja se, na žalost, nalaze na Balkanu, na Kavkazu, u Ruandi i u drugim dijelovima svijeta”.