Budi dio naše mreže
Izbornik

Neka Bog usliša molitvu za mir koja se diže iz svakog dijela zemlje

Poruka Ivana Pavla II. kardinalu Francisu Arinzeu prigodom studijskog sastanka u povodu desete obljetnice Dana molitve za mir 27. listopada 1986. u Asizu

U povodu sastanka održanog 18. i 19. listopada o “Kršćanskim vjeroispovijestima pred izazovima međureligijskog dijaloga”, prigodom desete obljetnice Dana molitve za mir održanog 27. listopada 1986. u Asizu, Ivan Pavao II. poslao je kardinalu Francisu Arienzeu, predsjedniku Papinskog vijeća za međureligijski dijalog, sljedeću Poruku:

Časnom bratu FRANCISU kardinalu ARINZEU
Predsjedniku Papinskog vijeća za međureligijski dijalog

S radošću sam saznao da će se, na spomen nezaboravnog Dana molitve održanog 27. listopada prije deset godina, ponovno sakupiti u Asizu na poticaj franjevačkih zajednica, vjernici različitih vjerskih predaja, potaknutih zajedničkom namjerom dozvati na svijet mir koji je još danas ugrožen velikim napetostima.
Religije su pozvane na osobit način surađivati u zauzimanju svih ljudi dobre volje učvršćivati mir u svijetu, a molitveni poticaji su povlašteno sredstvo u tom teškom hodu prema pomirenju među narodima i nacijama.
Religije, doista, prema odnosu s božanstvom koje promiču i njeguju, mogu i moraju olakšati susret i razumijevanje među ljudima, premda različitih uljudbi i predaja. Daleko od opravdavanja mržnji i podjela, one moraju poticati svoje sljedbenike nadići zapreke nerazumijevanja i predrasuda, promičući otvaranje drugima u međusobnom poštovanju.
Prigodom Svjetskog dana molitve za mir 1986. poželjeh da “asiški duh” ne utrne, nego da i dalje “zahvaća” muškarce i žene, budeći u njihovoj duši želju za susretanjem i upoznavanjem po primjeru općeg bratstva što su ga svima pružili sveci Franjo i sveta Klara iz Asiza (usp. Insegnamenti IX/2 /1986/, str. 1265).
Danas se radujem utvrdivši da su taj poziv mnogi prihvatili, osobito oni koji će se sastati u Asizu u toj značajnoj prigodi. Želim da svatko zna učiniti se velikodušnim svjedokom “asiškog duha” u okolini u kojoj živi i djeluje, nadahnjujući u svakoj prigodi osobno ponašanje vrijednostima koje su u susretu prije deset godina jednodušno dijelili.
Uz moj srdačan pozdrav, želim da Vi, časni brate, prenesete sudionicima jamstvo mojeg zaziva Bogu, da usliša molitvu za mir koja se diže iz svakog dijela zemlje.
Kao što sam to učinio otprilike prije deset godina, drago mi je zaključiti tu poruku pozdravom i duhovnim sudjelovanjem u spomen-slavljima značajnim riječima “Jednostavne molitve” koja se pripisuje sv. Franji, Asiškom Siromašku:
“Gospodine, učini me oruđem svoga mira:
gdje je mržnja, daj da donesem Ljubav,
gdje je uvreda, daj da donesem Oproštenje,
gdje je nesloga, daj da donesem Jedinstvo.”

Iz Vatikana, 15. listopada 1996.
Ivan Pavao II.