Budi dio naše mreže
Izbornik

NEPROCJENJIVA BAŠTINA UČITELJSTVA I KREPOSTI PAVLA VI. I u Rimu svečano proslavljena 100-a obljetnica rođenja pape Montinija - Pavla VI.

Rim (IKA )

Rim, 24. 11. 1997. (IKA) - "Neprocjenjiva baština učiteljstva i kreposti, ostavljenih Crkvi i svijetu". To je, u svom govoru u tijeku rimske proslave 100-e godišnjice rođenja pape Montinija - Pavla VI. rekao papa Ivan Pavao II. "U posljednjih sto godi

Rim, 24. 11. 1997. (IKA) – “Neprocjenjiva baština učiteljstva i kreposti, ostavljenih Crkvi i svijetu”. To je, u svom govoru u tijeku rimske proslave 100-e godišnjice rođenja pape Montinija – Pavla VI. rekao papa Ivan Pavao II.
“U posljednjih sto godina, najvažniji crkveni događaj bez sumnje je bio II. vatikanski koncil. Svi smo duboko zahvalni Bogu zbog dara toga velikog Pape koji je znao voditi Crkvu u povijesnom trenutku velikih, naglih i nepredvidivih promjena. Na nama je da se okoristimo blagom tako mudre baštine”, istaknuo je Sveti Otac.
Na proslavi se okupilo 8000 ljudi, među kojima su bili i kardinal Agostino Casaroli, talijanski predsjednik Oscar Luigi Scalfaro, brojni kardinali i sinodalni oci okupljeni na američkoj sinodi, predstavnici diplomatskog zbora i ostali uglednici iz državnoga i crkvenog života.
Službeni govor održao je 83-godišnji kardinal Casaroli, dugogodišnji najbliži suradnik Pavla VI., i nekadašnji državni tajnik Svete Stolice i u vrijeme Ivana Pavla II. “Čovjek čvrste vjere koji je tu istu vjeru, kao Papa, branio i naviještao. Čovjek nepokolebljive nade, koja je utemeljena na vjeri i iz vjere proizlazi. Crkva, njegova velika ljubav! Htio bih da to zna cijela Crkva”, istaknuo je kardinal Casaroli.
Biskupski kolegijalitet, ekumenizam, završetak II. vatikanskog koncila i njegova primjena obilježili su pontifikat Pavla VI. Bio je prvi Papa koji je posjetio Svetu zemlju. U toj se prigodi dogodio i povijesni susret i zagrljaj s ekumenskim carigradskim patrijarhom. Zalagao se za proširenje veza između Svete Stolice i komunističkih zemalja, koje su 60-ih i 70-ih izgledale “nepobjedive”. Brojni su njegovi govori i djela u prilog svjetskom miru i pravdi. Enciklikom “Populorum progressio” svratio je pozornost vlada na problem razvoja zemalja Trećega svijeta. Na iznenađenje mnogih, u veljači 1971., pristao je da Sveta Stolica prihvati Sporazum o neširenju nuklearnog oružja.
Poslije govora kardinala Casarolija uslijedio je koncert s djelima Bacha, Schuberta i Haydna u izvedbi orkestra međunarodnog festivala u Bresci i Bergamu, te komornog zbora iz Praga.