Budi dio naše mreže
Izbornik

Nezadovoljstvo Svete Stolice nekim točkama završnih dokumenata svjetskog sastanka na vrhu o prehrani

Rim, 13

Nezadovoljstvo Svete Stolice nekim točkama završnih dokumenata svjetskog sastanka na vrhu o prehrani

Po završetku Svjetskog sastanka na vrhu o prehrani, kojeg je otvorio papa Ivan Pavao II, Sveta Stolica pokazala je svoju suzdržanost glede nekih točaka završnih dokumenata koje prenosimo u cijelosti:

Sveta Stolica se pridružuje ostalim zemljama u suglasnosti sa završnim dokumentima Svjetskog sastanka na vrhu o prehrani (Rim, 13-17. studenoga 1996), koji su u skladu s njezinom naravi i poslanjem, no glede 12. člana “Djelatnog plana svjetskog prehrambenog vrha”, želi izraziti svoje shvaćanje nekih zamisli i naziva koji su upotrijebljeni u navedenim dokumentima.
1. Sveta Stolica ponavlja svoju suzdržanost glede tumačenja koja su dana nazivu “zdravstvena pomoć kod oplodnje”, iznesenom u Izvješću Međunarodne konferencije za stanovništvo i razvoj (Kairo, 5.-13. rujan 1994).
2. Sveta Stolica ponovno izjavljuje da se do ustaljenja broja stanovnika u svijetu ne može doći preko nacionalnih ili međunarodnih mjera koje niječu pravo supružnika na odluku o rađanju i vremenskom razmaku poroda.
3. U odnosu na nazive “planiranje obitelji” i “pomoć u planiranju obitelji”, suglasnost Svete Stolice ne može se ni u kojem slučaju tumačiti kao promjena u njezinom dobro poznatom stavu glede tih metoda obiteljskog planiranja koje Katolička Crkva smatra moralno neprihvatljivima, ili glede pomoći kod planiranja obitelji koja ne poštuje slobodu supružnika, njihovo ljudsko dostojanstvo ili ljudska prava.
4. Sveta Stolica shvaća upotrebu naziva “spol” u tim dokumentima po njezinoj “Izjavi na tumačenje” koja je sadržana u Izvješću Četvrte svjetske konferencije o ženi (Peking, 4-5. rujna 1995).
5. S poštovanjem prema svim pozivanjima na međunarodne dogovore, deklaracije, rezolucije ili sredstva koja su spominjana u dokumentima skupa, Sveta Stolica zadržava svoj stav u načinu dosljednom s njezinim formalnim prihvaćanjem ili neprihvaćanjem istih ili bilo kojim izrazom koji se nalazi u njima a tiče se mehanizama ili procedura kontrole, istom suzdržanošću kojom se već izrazila.
6. Sveta Stolica ponovno zahtjeva da se te suzdržanosti i Izjava na tumačenje u potpunosti uključe u završno izvješće Svjetskog sastanka na vrhu o prehrani.