Budi dio naše mreže
Izbornik

Nota Kongregacije za biskupe o osnivanju Conferencia Eclesial de la Amazonía

Vatikan (IKA)

Tiskovni ured Svete Stolice objavio je 20. listopada notu Kongregacije za nauk vjere o osnivanju crkvenog tijela za Amazoniju pod nazivom Conferencia Eclesial de la Amazonía kao crkvene javne prave osobe.

Završni dokument Sinode o Amazoniji, navodi se u noti, predlaže osnivanje stalnog biskupskog tijela koje će promicati sinodalnost amazonske regije. Na skupštini održanoj u lipnju 2020. biskupi su odlučili zatražiti od Svete Stolice osnivanje Conferencia Eclesial de la Amazonía.

Izrazivši spremnost udovoljiti toj inicijativi, potekloj sa sinodske skupštine, papa Franjo je zadužio Kongregaciju za biskupe da izbliza prati proces nastanka toga tijela te pruži svaku pomoć kako bi se tome crkvenom tijelu dalo odgovarajuću fizionomiju.

Na audijenciji od 9. listopada u koju je primio prefekta Kongregacije za biskupe Sveti je Otac kanonski osnovao Conferencia Eclesial de la Amazonía kao crkvenu javnu pravu osobu, povjerivši joj zadaću promicanja pastoralnog rada crkvenih okružja Amazonije i poticanja veće inkulturacije vjere na spomenutom teritoriju.

Statuti novog tijela bit će predani Svetome Ocu na odobrenje pošto ih pomno prouči, navodi se u noti Kongregacije za nauk vjere.