Budi dio naše mreže
Izbornik

Nova Kana: Svijet je još uvijek veći od većine očekivanja

Zagreb (IKA)

Jesen sa sobom nerijetko donese neke nove početke, povratak u svakodnevicu nakon godišnjeg odmora, povratak u školske klupe, a možda i povratak samome sebi. Rujanski broj Kane čitatelja prati na tom putu nizom prigodnih tekstova.

„Premda se pokatkad može činiti da je Božja riječ daleka i da ne dotiče konkretnost našega života, iz dana u dan nailazi se na stajališta, događaje i pojave o kojima Sveto pismo izravno progovara“, istaknuo je fra dr. Darko Tepert na početku teksta „Odgovornost za stvoreno“, koji potiče na razmišljanje o odgovornosti koju smo primili od Boga. Osim odgovornosti za stvoreno, svaki je čovjek od Boga primio i dar kreativnosti, a da svi moramo biti svjesni činjenice da su svi ljudi potencijalno kreativni pojašnjava umjetnica Mirna Vukorepa u članku „Kreativnost kao dar (svakom) čovjeku“. Kreativnost u svojem poslu vjeroučiteljice zasigurno je pronašla Nela Peteh koju je za Kanu intervjuirala A. Ivanjek. Vjeroučiteljica Peteh u tri je godine bicikliranja i susreta s izvornim kazivačima popisala sve žminjske kapelice i sažela ih u vrijednu monografiju. Na tom putu pronašla je dodatni poticaj na molitvu koja je današnjemu svijetu nasušno potrebna.

O. Bono Zvonimir Šagi u članku „Crkva raste iz žive vjere i sakramenata“ piše o stanju nužne nove evangelizacije u kojem se našla Crkva, dok Branko Murić promišlja „o vjeri u Boga u poslijemetafizičkom vremenu (1)“. O temi koja je nedavno bila u središtu medijske pozornosti – Prva ljetna škola teologije u Dubrovniku – razmatraju kolumna Stjepana Balobana „Teologija i teolozi u Hrvatskoj“ i „Pitanja teologije i boljševičkih amalgama, A. D. 2019.“ V. Martinca. Tu je i rubrika Pitanje sadašnjega trenutka u kojoj se Josip Grbac ovoga puta osvrće na „Vladavinu skupe administracije“ u Hrvatskoj. Ostavivši ljeto za sobom, osvrćemo se i na turističku sezonu, pitamo se jesmo li preskupi, što nudimo, jesmo li ikada čuli za hrvatski restoran… Deset mitova o hrvatskom turizmu razradio je u tekstu „Turizam – blagoslov ili prokletstvo Hrvatske?“ Tonči Tadić.

Novi broj Kane donosi i upitnik kojim možete provjeriti jeste li ovisni o internetu u rubrici Odgoj za medije. Jedan od naslovnih članak novoga broja je „Nasilje u animiranim filmovima – prilike i izazovi za djetinjstvo“ Leali Osmančević. Za rubriku Ženska strana medalje ovoga je puta pisala s. Ana Thea Filipović, redovita profesorica na KBF-u.

Uz stalne rubrike popust Putopisa, Liječnik i duša, Svetac mjeseca, U korist vlastite štete, Brojni, ali svi naši, i ostale, u ovom se broju smjestio i In memoriam – u srpnju je preminuo dugogodišnji suradnik i autor brojnih izdanja Kršćanske sadašnjosti akademik Franjo Šanjek, a u kolovozu s. Imakulata Malinka te im je i tim kratkim prilozima odana počast.

Ključne riječi:
rujanska kana