Budi dio naše mreže
Izbornik

Nova knjiga "Drniški prilog Domovinskom žrtvoslovlju"

Drniš (IKA)

Knjiga "Drniški prilog Domovinskom žrtvoslovlju" autora fra Ivana Čupića, Davora Gaurina i Dragana Radeljak posvećena je žrtvama Domovinskog rata iz drniškog kraja, objavljena je u siječnju 2022., u prigodi 30. obljetnice Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

U predgovoru knjizi Dragan Radeljak je kazao: „Ova monografija znači ispunjavanje obaveza odavanja počasti svim poginulim suborcima, braniteljima drniškog kraja i onima koji su zajedno s nama dali svoje živote braneći naš kraj i domovinu u cjelini. Onima koji su dali svoje živote za obranu, čast i budućnost domovine, Hrvatski domoljubi drniškog kraja pristupaju dragovoljno i organiziraju se kroz pričuvni sastav MUP-a, potom kroz formiranje 4. bataljuna 113. šibenske brigade, a glavnina branitelja našega kraja pristupa postrojbama 142. drniške brigade HV, Samostalne satnije Mirlović Polje i Samostalne domobranske bojne Drniš… Prošlo je dosta vremena od borbe za slobodu, Drniški kraj i njegov puk dali su značajan obol u stvaranju RH u Domovinskom ratu koji je službeno započeo u travnju 1991. godine a službeno je završen 30. lipnja 1996. Više od sto branitelja utkalo je svoje živote u slobodu domovine, najviše kroz 142. drnišku bojnu. Civilne žrtve na drniškom području su na žalost doista brojne, a najbrojnije u Općini Promina. Jedan dio civilnih žrtava je nastradao od mina i granata, a većinom su ubijeni od pobunjenih Srba i odmetnute JNA koji su se osvećivali za izgubljene bitke nad nemoćnim civilnim stanovništvom najčešće starcima i djecom.“

Drniška općina obuhvaćala je nekada cijeli kraj, a danas su na tom području Grad Drniš i tri općine: Promina, Ružić i Unešić. U Domovinskom ratu stradali su branitelji, većina u cvijetu mladosti ali među stradalnicima ima i branitelja zrelije dobi. Stradale su i brojne civilne osobe kod svojih stambenih kuća. Među njima prevladavaju žene, djeca i starci, neki su ubijeni hladnim oružjem, neki bačeni u bunare, neki su stradali naišavši na mine, neki od granata, neki od snajpera, neki su umrli od posljedica ranjavanja ili mučenja, neki su nestali pod nepoznatim okolnostima i nažalost još sve sudbine nestalih nisu poznate. U knjizi su poimenično navedeni poginuli i ubijeni hrvatski branitelji i civili (196 žrtava, donesene su njihove slike i osnovni podaci), koje su podsjetnik da je sloboda koju danas uživamo u slobodnoj i suverenoj Republici Hrvatskoj krvlju izborena u Domovinsko obrambenom ratu, uz velike ljudske žrtve i materijalne štete, u iznimno teškoj borbi protiv velikosrpskog agresora koji je bio oružjem i tehnikom bolje opremljeniji. 

“Moguće je da smo nekoga nenamjerno izostavili ili se potkrala koja pogreška, za takve propuste unaprijed se ispričavamo“, kazali su u predgovoru knjige Drniški prilog domovinskom žrtvoslovlju predstavnici Grada Drniša i Općina Promina, Ružić i Unešić za koju je uvodnik napisao poznati hrvatski povjesničar Ante Nazor, a obogaćeni su literarnim prikazima Ivana Pavla II., Ivana Aralice, Miljenka Galića, Tomislava Šovagovića i Rose Petković, uz likovni prilog Josipa Botterija.