Budi dio naše mreže
Izbornik

Nova uprava Vice-provincije sv. Bazilija i Makrine bazilijanki u Hrvatskoj

Križevci (IKA)

U tijeku svoga boravka u Hrvatskoj, generalna poglavarica sestara Reda sv. Bazilija Velikog č. M. Marcela Runcan, prethodno saslušavši mišljenje sestara, imenovala je 24. listopada predstojnicom Vice-provincije svetih Bazilija i Makrine sestara bazilijanki u Hrvatskoj s. Anastaziju Pitka, članicu Provincije sestara vasilijanki svetog Arkanđela Mihaela sa sjedištem u Osijeku

S. Anastazija će svoju službu obnašati kao izaslanica Generalne uprave Reda tijekom jedne godine. U novu vice-provincijalnu upravu ušle su i s. Serafina Šapina, kao zamjenica predstojnice, i S. Magdalena Dorić, kao ekonoma.

Sestre bazilijanke (vasilijanke) prisutne su u Hrvatskoj od 1915. kada su na poziv križevačkog vladike Dionizija Njaradi došle iz Slovitskog samostana u Ukrajini u Križevce. Godine 1920. osnovan je novi samostan u Šidu kojem su pripadale sestre pretežno ukrajinskog i rusinskog podrijetla, dok su sestre Hrvatice ostale u Križevcima.

Godine 1951. bazilijanski samostani diljem svijeta centralizirani su pod jednom Generalnom upravom u Rimu.

Red sestara Bazilija Velikog međunarodni je katolički istočni red Papinskog prava. U Hrvatskoj danas žive i djeluje oko 40 sestara u dvije veće jedinice: Vice-provincija svetih Bazilija i Makrine sa sjedištem u Križevcima (samostani u Križevcima, Sošicama, Zagrebu) te Provincija svetog Arkanđela Mihaela sa sjedištem u Osijeku (samostani u Osijeku, Zagrebu, Slavonskom Brodu, Vukovaru, Prnjavoru (BiH) i Kijevu u Ukrajini.