Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi broj časopisa ”Marija” za studeni

Split (IKA)

Iz tiska je izišao novi broj katoličkoga marijanskog časopisa ”Marija” - za mjesec studeni.

Na njegov prvi dan, na blagdan Svih svetih, navršava se 70 godina otkako je papa Pio XII. proglasio dogmu o uznesenju bl. Djevice Marije u nebesku slavu. Zato smo na naslovnici ovog broja donijeli sliku bl. Djevice Marije Kraljice (rad akademske slikarice milosrdnice č. s. Zdravke Milić iz Splita). Budući da je svojim zalaganjem i znanstvenim proukama znatno pridonio proglašenju dogme o Marijinu uznesenju naš poznati medievalist i mariolog pok. fra Karlo Balić (†1977.), on je u pripremi odradio najveći dio, članak o tome donesen je na središnjoj dvostranici novoga broja. Marijina proslava i rajsko uživanje svih svetih nadahnula je i Kristijana Stipanovića da sve to poveže s vjerničkim životom na zemlji. K tome smjeraju i kratka razmatranja koja mogu poslužiti kao uvodi u slavna otajstva krunice u situaciji koju proživljavamo, ističu iz uredništva.

Glavni marijanski blagdan mjeseca studenoga jest Gospa od Zdravlja, 21. studenoga. Zato je zadnja korica ”Marije” posvećena istoimenoj staroj krčkoj crkvi koja se nalazi na ulazu u grad Krk. Unutra je prikazana njezina povijest, a na ovitku je fotografija crkve. Uz Gospu od Zdravlja vezano je i marijansko mjesečno razmatranje Ivana Bodrožića, a ona je poslužila kao nadahnuće i Danijeli De Micheli Vitturi da temi zdravlja duše i tijela posveti svoj članak u obiteljskoj rubrici, a slično i Silvani Dragun.

Stanje u kojem se nalazimo teško je shvatiti, a još teže prihvatiti i s njime se pomiriti. Urednik fra Petar Lubina u svojoj uvodnoj riječi o tome razglaba pitajući se kamo sve to vodi i upućuje nas kako se postaviti kao vjernici u situaciji koju proživljavamo. Obitelj je kutak u kojem dolazimo na svijet i stječemo najvažnije upute u život i rad pa se iz Papinih govora donosi drugi odlomak iz kateheze o obitelji, nastavak iz prošlog broja. Tu je i kratka molitva Gospi koju svi trebamo iz pera biskupa J. Langa.

Početkom studenoga molimo posbice za naše pokojnike, posjećujemo njihove grobove, kitimo ih cvijećem i palimo na njima svijeće. Taj spomendan potaknuo je don Stanka Jerčića da nas, u svom pjesničkom zanosu, u pjesmi i prozi ”prizmelji” kako bismo sebi posvijestili kakvi su naši sprovodi, kako u njima sudjelujemo, kako se ponašamo, koliko time pokazujemo svoju vjeru, ljudskost i kulturu. Na nj se nadovezuje i članak Nikole Kuzmičića ”Zagrljaj” i ”Spremni kovčezi” Perice Marića. Uz ranu smrt supruge i križ koji nakon toga time nosi vezan je i razgovor Nedjeljke Andrić-Novinc s Karlom Butkovićem, a tako i članak u rubrici ”Moja djeca i ja”.

Da se za krunicu isplati dati čitavu mjesečnu plaću, i to prvu i u siromaštvu, svjedoči starica koju ta krunica prati svojim blagoslovom čitav život. Proučavajući mariologiju tijekom povijesti, Dinko Aračić predstavlja sv. Tomu iz Villanueve posebice kao Gospina propovjednika. Fra Ante Branko Periša opisuje neobičnu sliku Gospe u suhom stablu flamanskog umjetnika Petrusa Christusa (15. st.), a Miljenko Sušac Gospu kao cilj kršćanskoga duhovnog života.

Tu su i savjeti roditeljima kako se ophoditi s djecom, misli o Gospi sl. Božjega fra Alekse Benigara i šale te vijesti iz domovine i svijeta, zahvale, spomeni, darovi i preporuke te pokojnici.

Ključne riječi:
časopis marija za studeni