Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi broj časopisa „Vijesti”

Zagreb (IKA)

Objavljen je novi broj Informativnoga glasila Hrvatske redovničke konferencije i Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH „Vijesti”.

Novi broj glasila donosi pregled događanja posljednjeg tromjesečja 2020. godine, godine koja će po mnogočemu ostati ubilježena u povijest čovječanstva. „Svemogući Bog kojeg vrijeme ne dotiče, apsolutni je Gospodar svih vremena pa i godine koja je upravo na izmaku, a mi ljudi – strašljive sluge vremena, očiju uprtih u nadolazeću godinu, sa zebnjom se pitamo što donosi. Jedno je ipak sigurno: svaka nas godina dovodi bliže Onomu koji je prije svih prošlih vremena i iznad svih budućih, od vijeka do vijeka“, ističe se u uvodniku časopisa.

Posljednje tromjesečje 2020. godine donijelo je 52. skupštinu Hrvatske redovničke konferencije koja je ujedno bila i izborna skupština. Novo vodstvo Konferencije (fr. Slavko Slišković, OP – predsjednik; s. Gordana Igrec, FDC – potpredsjednica; s. Mariangela Galić; s. M. Marija Banić, SMI; p. Dalibor Renić, SJ i fra Milan Krišto, OFM) već je imalo i prvu sjednicu kojoj je prethodio godišnji blagoslov zgrade HRK.

Nažalost, Skupština Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine nije se održala. Otkazana je zbog opasnosti od zaraze koronavirusa COVID-19. Predavanja u Školi za novakinje odvijala su se otežano zbog izolacija i samoizolacija povezanih sa zarazom koronavirusa COVID-19.

Krajem prosinca, Hrvatsku je pogodilo više razornih potresa s epicentrom na području Sisačke biskupije. Jedan među njima (29. prosinca 2020. godine u 12.19 sati) osobito razoran, jačine 6.2 po Richteru osjetio se u cijeloj Hrvatskoj i u susjednim zemljama. Vijeće HRK je odlučilo poslati novčanu pomoć stanovnicima pogođenog područja. Uz to, gotovo su sve redovničke zajednice molitvom, postom i pružanjem materijalne pomoći stale uz ljude koje je pogodila katastrofa golemih razmjera.

List donosi prijevod dokumenta „Umijeće traženja Božjega Lica. Smjernice za formaciju kontemplativnih redovnica“, koji je izdala Kongregacija za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života 2018. godine.

Slavlja doživotnih zavjeta u 2020. godini protegnula su se na dulje razdoblje. Znatan je broj sestara i braće iz republika Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji su se doživotno posvetili Gospodinu po trostrukom zavjetnom vezu. Prvi put, uz podatke o doživotno zavjetovanim redovnicama, donose se i podaci o doživotno zavjetovanim redovnicima.

Na kraju glasila je redovita kronika redovništva u Hrvatskoj, također i u Bosni i Hercegovini u kojoj se izdvava otvorenje Jubilarne 150. godišnjice dolaska sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog u Sarajevo i BiH.