Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi broj Diacovensije

Đakovo (IKA)

Objavljen je četvrti ovogodišnji broj znanstvenoga časopisa Diacovensia – Teološki prilozi, ujedno zadnji ovogodišnji broj istoga časopisa.

U uvodniku se mogu pročitati promišljanja s. Silvane Fužinato pod naslovom «Pathos prolaznosti i kairos vremena».

Ovaj broj donosi osam znanstvenih članaka, s temama iz različitih područja. Prvi od njih je «Molitva šutnje, govora i kulta kao načini izvršenja religije u filozofiji Bernharda Weltea. Prikaz temeljnih aspekata» autorice Suzane Maslać. Autor Hrvoje Mandić donosi članak pod naslovom «Odnos NOVJ-a prema hrvatskom stanovništvu i poraženim vojnicima oružanih snaga NDH-a u Mostaru krajem Drugoga svjetskoga rata i u neposrednom poraću», slijedi članak, riječ je zapravo o prvome dijelu članka, Daniela Patafte naslovljen «Politički subjekti u odnosu prema reformnom pokretu i starokatolicizmu – političko djelovanje radi slabljenja Katoličke Crkve u Kraljevini SHS-u do 1929. godine (I.)». Domagoj Tomas i Marijana Bošnjak javljaju se s člankom «Odjeci hrvatskoga proljeća u Osijeku». Članak «Nogomet kao sredstvo nacionalne identifikacije Hrvata u Kraljevini SHS-u/Jugoslaviji i socijalističkoj Jugoslaviji» donosi autor Davor Kovačić, a u suautorstvu javljaju se Miljenko Brekalo, Anamarija Lukić i Ivana Jurčević, i to s člankom «Uloga JNA-a u velikosrpskom projektu. Poseban osvrt na područje Đakovačko-osječke nadbiskupije». Akademik Stjepan Damjanović autor je članka «Samardžijini pogledi na hrvatski jezik u prvoj Jugoslaviji». Broj zaključuje članak Drage Tukare naslovljen «Kršćanske poruke u pismima sv. Jeronima».

Rubrika «Prikazi» donosi prikaz knjige: Niko Ikić, «Križni put dijaloga i ekumenizma», a autor prikaza je Antun Japundžić.

Zadnji ovogodišnji broj donosi i popis recenzenata u XXVIII. godištu, kao i Sadržaj istoga, XXVIII. godišta.

 

Ključne riječi:
Diacovensia