Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi broj glasnika šibenskog svetišta „Svetac“

Šibenik (IKA)

Objavljen je novi broj glasnika svetišta sv. Nikole Tavelića u Šibeniku „Svetac“.

Rektor svetišta fra Ivan Bradarić posebno upućuje na naslovnicu: milenijsku fotografiju Šime Strikomana s dominantnim brojem osam koji je oblikovan od dva spojena srca što se spajaju i poput pješčanoga sata pretaču. To je gotovo neraskidiva veza, suživot i međusobno, gotovo osamstoljetno, darivanje vjernika i redovnika ovoga samostana, brojne franjevačke prisutnosti u Šibeniku i u cijelom hrvatskom narodu.

Kraćim intervjuom, fra Ivan Bradarić nakon osam godina provedenih u Šibeniku u službi gvardijana samostana sv. Frane i rektora Nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića zaključuje „Cijelo vrijeme, proteklih osam godina, dok sam boravio pod krovom ovoga samostana, razmišljao sam o proteklih osam stoljeća njegove povijesti i brojnim znanim i neznanim predšasnicima. Svi su oni pridonosili svojim trudom i svetim životom da mi danas možemo nastaviti na njihovom tragu i graditi dalje“.

Čitateljima se predstavlja i novi rektor, fra Josip Ivanović koji iako novi na službi, nije nepoznat vjernicima koji se okupljaju na bogoslužja u svetištu. Tijekom proteklih osam godina bio je čest gost, a posebno se angažirao u pripremi i proslavi Velikoga jubileja, 50 godina kanonizacije sv. Nikole Tavelića.

Sugovornik „Sveca“ je i hrvatski franjevac fra Sandro Tomašević, rođen u Rijeci, a danas na službi u Betlehemu gdje je ravnatelj doma za djecu i župni vikar u Župi sv. Katarine Aleksandrijske u Betlehemu. On govori o djelovanju franjevaca u Svetoj zemlji, s naglaskom na pastoral djece, te o čašćenju sv. Nikole Tavelića.

U tekstu „Tavelićeva Sveta zemlja“ podsjeća se na mučeništvo sv. Nikole i drugova, ali i na spomen na njih koji je danas itekako vidljiv.

U prilogu „Slika kanonizacije sv. Nikole Tavelića 1970. godine“ podsjeća se na sam svečani čin, te predstavlja slika sv. Nikole Tavelića i drugova mučenika, rad Gaetana Gambilongija, koja je bila izložena u Bazilici sv. Petra tijekom kanonizacije.

Štovatelje sv. Nikole, hrvatski filmski redatelj i scenarist Eduard Galić upoznaje s malo poznatim detaljima vezanim uz film o kanonizaciji koji je on snimio. Naručitelj filma bio je Interdijecezanski odbor za kanonizaciju Nikole Tavelića, a producent fra Zorislav Lajoš.

O još jednoj povijesnoj temi vezanoj uz samostan sv. Frane može se pročitati u ovom broju. Naime, istraživanja u šibenskom gradskom perivoju 1991. i 1997. godine otkrila su do tada nepoznat bedem. Temeljem povijesnih vrela dolazi se do zanimljivog podatka kako je samostan su samostan sv. Frane i istoimena kula bili dio fortifikacijskog sustava Šibenika od 15. do 17. stoljeća.

Rubrika „Iz svetišta i oko njega“ donosi niz zanimljivosti vezanih uz svetište posljednjih mjeseci. Objavljena je i vijest o obnovi zvonika i kipa sv. Ante. O 599. obljetnici posvete crkve Sv. Frane, 31. svibnja blagoslovljen je novoobnovljeni drveni barokni oltar sv. Stjepana. Oltar potječe iz 1642. godine, a posljednja obnova trajala je više od deset godina (od 2009.). U proteklom razdoblju uz svetište i sv. Antu vezana su i dva projekta. Prvi je predstavljanje pjevanih Litanija sv. Anti. Ovaj projekt plod je suradnje samostana sv. Frane i ansambla Kolbe iz Zagreba. U godini u kojoj se navršava osamstota obljetnica „otkrića“ sv. Antuna propovjednika, uz pobožnost 13 utoraka, realiziran je projekt „Simboli sv. Ante“. Odabranim simbolima, za ovu prigodu njih trinaest (križ, mladost, knjiga, habit, pasac, bose noge, plamen, kruh, ljiljan, Dijete Isus, jezik, aureola i smrt) željela se posadašnjiti poruka Sveca svega svijeta. Svakog utorka predstavljena je jedna nova slika-simbol, a to je ujedno bila tema propovijedi. Kronika svetišta u prvom polugodištu 2022. zaključena je foto-galerijom hodočasničkih skupina.

Ključne riječi:
glasnik "Svetac"