Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi broj Glasnika svetog Josipa

Karlovac (IKA)

Početkom srpnja iz tiska je izašao novi broj Glasnika svetog Josipa.

Novi, inače drugi broj Glasnika u ovoj godini krasi naslovnica kojom dominira Pastirski štap đakovačko-osječkih nadbiskupa iz 18.- 19. stoljeća, s likom svetog Josipa, a kojega je za vrijeme blagdana Svetog Josipa Radnika u Nacionalnom svetištu svetog Josipa koristio predvoditelj liturgijskog slavlja mons. dr. Đuro Hranić, đakovačko osječki nadbiskup.

Osime izvješća o proslavi svetog Josipa Radnika i homilije đakovačkog osječkog nadbiskupa koju je u Josipovu svetištu tada izgovorio, novi broj Glasnik donosi i izvještaj o proslavi spomendana svetog Josipa zaštitnika Hrvatske koje se slavilo u subotu 8. lipnja kad su u Josipovo svetište hodočastili članovi Molitvenih vjenčića Prečistog Srca Josipova a misno je slavlje predvodio o. Sebastijan Šujević isusovački provincijal i u nedjelju 9. lipnja kada je središnje misno slavlje predvodio mons. Giorgio Lingua, apostolski nunciji u RH. U Glasniku je objavljena i nuncijeva homilija.

U novom Glasniku svetog Josipa može se saznati kako će izgledati, tko će izraditi i financirati brončani kip svetog Josipa. Naši teolozi i vjeroučitelji i dalje promišljaju o svetom Josipu, brojni hodočasnici bujaju Josipovu rijeku, Josipovi štovatelji svjedoče o brojnim primljenim milostima po njegovu zagovoru.

Ove se godine obilježava 40. obljetnicu objavljivanja obnovljenog Glasnika svetog Josipa. Naime, nakon što je 1945. godine sestrama milosrdnicama oduzeta tiskara, bilo je nemoguće dalje tiskati Glasnik svetog Josipa. Godine 1984. mons. Marijan Radanović kao rektor Josipova svetišta počinje izdavati Glasnik svetog Josipa, a nakon demokratskih promjena, numeraciji novoga Glasnika, pridodaje i numeraciju onoga starog. Dakle, prošle se godine slavilo 150 godina od početka objavljivanja Glasnika svetog Josipa kojemu je pokretač i prvi urednik bio dr. Josip Stadler, a ove se godine slavi 40. obljetnicu objavljivanja obnovljenog Glasnika svetog Josipa koji je obnovio i bio urednik mons. Marijan Radanović.

Novi broj Glasnika svetog Josipa bogato opremljenog mnoštvom fotografija i različitih dizajnerskih ukrasa na 76 stranica može se nabaviti u Nacionalnom svetištu svetog Josipa ili u katoličkim župama te hrvatskim katoličkim misijama diljem svijeta.

Ključne riječi:
Glasnik svetog Josipa