Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi broj revije „Svjetlo riječi“

Sarajevo (IKA)

S temom „Posthumanizam: Što nakon čovjeka?”, ovih je dana iz tiska izišao listopadski broj revije „Svjetlo riječi“.

Novi broj istražuje na koji se način suvremeni svijet promijenio pod utjecajem tehnologije i kako se u skladu s tim mijenja čovjekov identitet i humanistička slika čovjeka. O pojmu posthumanizma pisao je Matija Štahan, a dodatno viđenje ove teme, baveći se pitanjima očuvanja čovjekove duše i osobne slobode, ponudili su i dr. sc. fra Vili Radman u članku naziva „Metafizika hibridnoga” te Boris Beck u tekstu „Udaljavanje od ljudskoga”.

Hoće li ekonomska i znanstveno-tehnička modernizacija dovesti do slabljenja religije i tako utjecati na njezin definitivan nestanak, pitanje je koje postavlja Mile Babić, a temom religioznosti bavi se i Boris Havel, pišući o odnosu prema religiji koji, pod krinkom modernih narativa, iz vjere u Isusov križ i očekivanje Njegova ponovnoga dolaska, prelazi u vjeru u globalno zatopljenje i očekivanje klimatske propasti svijeta.

Vezu čovjeka s Bogom kroz svoje tekstove propituju dr. fra Anto Popović i fra Josip Ikić, dok Hrvoje Kalem piše o karizmi misijskoga poziva i misionarima kao onima koji tu posebnu vezu osjećaju i prenose. Jedan od takvih je i fra Miroslav Babić – misionar u Keniji, koji kroz razgovor otkriva osobni doživljaj i iskustvo svoga misionarskog poziva.

Osim prethodno izdvojenih tekstova, i ovo izdanje revije nudi sadržaj s područja zdravlja, kulinarstva, povijesti, književnosti i odgoja, kao i tekstove o kulturnom nasljeđu i prirodnim ljepotama Bosne i Hercegovine.

Novi broj Svjetla riječi možete naručiti pozivom na broj telefona 033 726 200 ili e-mailom na redakcija@svjetlorijeci.ba; a želite li postati dijelom velike obitelji Svjetla riječi, pretplatiti se možete na poveznici.