Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi broj „Tebi Majko“ posvećen misijama Družbe kćeri milosrđa

Blato (IKA)

U novom broju uz crtice iz misijskoga djelovanja Družbe nadovezuje se i na prethodni broj i propovijed apostolskoga nuncija u RH nadbiskupa Giorgia Linguae u kojoj se na misi na Bogojavljenje u provincijalnome središtu u Zagrebu prisjetio suradnje s tom Družbom za svoga službovanja na Kubi.

U prvome dijelu glasila predstavljene su dvije najmlađe misije Družbe: u Havani na Kubi, otvorene 2014. godine, i u Kinshasi u Kongu, otvorene 2019. godine. Ove se godine navršava 85 godina misionarskoga rada Družbe u Južnoj Americi, od one 1936. godine kada je Majka Marija Propetoga providonosno odgovorila na poziv misionara fra Leonarda Ruskovića iz Argentine i poslala svoje susestre na to široko polje rada. U prve četiri godine bilo je poslano pet skupina sestara u misije, a iz Argentine uskoro su se raširile i u druge južnoameričke zemlje. Glasilo tom prigodom predstavlja rad misionarki u Čileu, gdje i danas djeluju dvije sestre Hrvatice.

Slijede blaženičina promišljanja „Sve za tebe, Kralju srca moga!“ i „U boli i vapaju duše“ iz njezinih bilježnica u koje je zapisivala svoja duhovna iskustva i vapaje Kristu. Iz kronike Družbe prenosi se opis misije s narodom u Potirni na otoku Korčuli 1926. godine, a koja se čudesno ostvarila po bolesti s. M. Agneze Padovan u prvim godinama postojanja Družbe.

Kako danas djeluju kćeri milosrđa u hrvatskoj provinciji predstavljeno je u djelovanju „Bisera Očeva milosrđa“ u Blatu, duhovnih obnova za djevojke u Zagrebu i u djelovanju sa suradnicima vjernicima laicima „Poslanicima Milosrđa“ u Ivanić-Gradu.

Ususret 19. proslavi blagdana bl. Marije Propetoga u Blatu i spomendana u drugim mjestima Katoličke Crkve, a posebice u mjestima gdje djeluju sestre kćeri milosrđa i blaženičini štovatelji. Stoga glasilo donosi mjesto i vrijeme devetnica i trodnevnica te proslave blagdana i spomendana da se prema svojim mogućnostima mogu pridružiti zainteresirani za karizmu milosrđa u duhu blaženice.

I ovaj je broj glasila „Tebi Majko“ dostupan na internetskoj stranici Družbe kćeri milosrđa http://marijapropetog.hr/images/dokumenti/Tebi_Majko_68_v5.pdf, kao i prijašnji brojevi http://marijapropetog.hr/tebi-majko/.