Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi Vjesnik Đakovačko-osječke nadbiskupije

Đakovo (IKA/TU)

Vjesnik Đakovačko-osječke nadbiskupije za mjesec travanj obrađuje temu „Vjera i sakramenti“ te donosi opširan prilog o imenovanju novoga đakovačko-osječkog pomoćnog biskupa Ivana Ćurića.

Omot broja donosi biografiju novog biskupa, zatim slijedi izvještaj o imenovanju koje je proglasio mons. Janusz Blachowiak, govor nadbiskupa đakovačko-osječkog Đure Hranića, zahvalna riječ novoimenovanog biskupa Ćurića, okružnica „U zajedništvu Kristova poslanja“ i poziv na biskupsko ređenje, kateheza o biskupskoj službi u Crkvi „Biskup je u Crkvi i Crkva je u biskupu!“ koju su priredili Zvonko Pažin, Davor Vuković i Boris Vulić, a prilog o imenovanju zaključen je s Vjesnikovom čestitkom novom biskupu.

O temi broja pišu: Đurica Pardon („Sakramentalni značaj stvorenog svijeta“); Ivica Žižić („Simbolički govor u inicijaciji mladih u vjeru: naviještati slavljem“); Mihály Szentmártoni („Vjerovati srcem“); Mili Plenković („Bilješke župnika o vjeri i sakramentima“); Žarko Relota („Vjera bez sakramenata i sakramenti bez vjere“); Drago Iličić („Bilješke vjeroučitelja o vjeri današnjih osnovnoškolaca“) te Josipa Hrehorović („Doprinos bračnih susreta (»bračnih vikenda«) ljepoti vjere i plodnosti sakramenata).

Ivica Raguž piše „O Kini“, Hrvoje Kalem svoje Konfinalije piše kao „Bilješke o sakramentima (I.)“; a nadbiskup Marin Srakić nastavlja feljton „Sve za vjeru i jedinstvo naroda (4)“ o životu i djelu biskupa Antuna Akšamovića. „Liturgijska slavlja u sklopu mise: Služba časova“ naslov je priloga Zvonka Pažina, propovijedi su priredili: Đurica Pardon, Zvonko Pažin, Krešimir Šaf, Slavko Vranjković, Davor Vuković, Miro Tomas i Stjepan Radić; Getsemansku uru za Veliki četvrtak Josip Filipović, a glazbeni prilog „Uskrsnu Janje žrtveno“ Dejan Bubalo.

Suzana Matošević piše o „Prihvaćanju i darivanju ljubavi u bračnom zajedništvu“, „Katolički mediji očuvali su dignitet novinarske struke“ naslov je Razgovora s povodom u kojem smo ugostili Sinišu Kovačića, glavnog urednika Hrvatske katoličke mreže.

Sanja Kopunović Legetin piše o „Bibliji u nastavi vjeronauka“; Nataša Šantić osmislila je pripremu za vjeronaučni sat na temu „Sakramenti kršćanske inicijacije – darovi milosnoga života i zajedništva“, a Krešimir Bulat priredio je katehetski prilog „Isus je put, istina i život – tko sam, kamo idem i zašto živim“ te materijal za biblijske zajednice „I Petar je pisao poslanice – Petrove poslanice“. Ivica Čatić razlaže ulomak Evanđelja po Ivanu pod naslovom „Apostol Toma i škola vjere“ (Iv 20, 24-31). Dino Klem predstavio je knjigu s. Nele Veronike Gašpar „Marijanska ukazanja –  ‘proročka karizma’ za naše vrijeme“.

Informativni dio donosi raspored slavlja sakramenta potvrde u 2019. godini, poziv i poticaj na sudjelovanje u pastoralnom pohodu pape Franje Skopju, imenovanja novoga saziva Međubiskupijskoga suda prvog stupnja u Đakovu, nove službe i dekrete te izlaganje nadbiskupa Đure Hranića na 8. pastoralno-katehetskom kolokviju za svećenike kao i sažetak toga kolokvija. Uz pregled susreta, pohoda i pastoralnih aktivnosti na području Đakovačko-osječke nadbiskupije, Vjesnik najavljuje Hod za život koji će se po prvi puta održati u Osijeku 18. svibnja 2019.

Na omotu Vjesnika nalazi se fotografija središnjeg oltara u osječkoj župnoj crkvi Imena Marijina o kojemu piše Tomislav Ćurić, dok nutarnju stranu omota krasi zajednička fotografija pape Franje i zajednice đakovačkog KBF-a i Sjemeništa.