Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi voditelji TeenSTAR programa u Zagrebu

Zagreb (IKA)

U subotu 28. siječnja završena je stručna edukacija voditelja programa cjelovitog spolnog odgoja mladih TeenSTAR.

Edukacija je održana u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu u pet subota tijekom studenog, prosinca i siječnja u ukupnom trajanju od 40 sati. Polaznici, njih 41, su aktivni laici, župni suradnici i animatori mladih koji će program sada početi provoditi u svojim župama i zajednicama. Velikim dijelom sudionici su ujedno i roditelji kojima je tečaj pomogao i za odgoj vlastite djece. Predavači su bili voditelji udruge za cjeloviti spolni odgoj TeenSTAR Kristina Pavlović, prof. i Ladislav Ilčić, prof., te stručna suradnica iz Centra za prirodno planiranje obitelji izv. prof. dr. sc. Marija Ćurlin.

U završnoj anonimnoj anketi polaznici su iskazali izrazito zadovoljstvo tečajem na kojem su, prema njihovim riječima, stekli ne samo znanje nego i vještine kako djeci i mladima prenijeti zdrave stavove o spolnosti, kako govoriti o tijelu, spolnim reakcijama, spolnom odnosu, zaljubljenosti, hodanju i vezama, braku, kontracepciji, kohabitaciji, predbračnoj čistoći otvoreno, u punini, uz iznošenje pravih vrijednosti i poštovanje sugovornika. Također su ih se dojmile aktualne teme psihoseksualnog razvoja, homoseksualnosti i rodne ideologije. Posebno ugodno iznenađenje bili su, osobito za ženske polaznice, sadržaji o hormonalnim procesima i Billingsovoj ovulacijskoj metodi praćenja plodnosti kod djevojaka i žena.

Kako konkretno razgovarati s mladima, polaznici su naučili kroz interaktivni način izvođenja same edukacije: kroz postavljanje pitanja, raspravu i razmjenu mišljenja, osobna svjedočanstva, iskustva i primjere iz života te iznošenje argumenata i objektivnih znanstvenih činjenica koje vrijede i za one koji nemaju vjerske temelje. Novim voditeljima će u radu s mladima pomoći praktično pripremljeni materijali, kao i poveznice na znanstvena istraživanja, videomaterijale, članke i stručne tekstove. Za pomoć u početku provođenja programa tj. superviziju na raspolaganju su voditelji udruge TeenSTAR.

TeenSTAR program je potreban današnjim mladima, i to od rane dobi, jer ih i nesvjesno odmalena odgaja internet i agresivna protukršćanska i rodna propaganda, dok roditelji vrlo malo s njima razgovaraju o spolnosti. Niti u Crkvi mnogi mladi nemaju prilike saznati i razjasniti kršćanske stavove i prihvatiti ih za svoj život. Oni im često ostaju nejasni i nerealni te se okreću liberalnim stavovima i načinu života, što može biti povezano s napuštanjem Crkve i sakramentalnog života. Povodeći se za trendom („kako svi rade tako ću i ja“) i mentalitetom čiji je cilj trenutni užitak i zabava, mladi stvaraju naviku ponašanja koju je kasnije teško promijeniti i spolnost vezati uz trajnu i vjernu ljubav, brak, obitelj i otvorenost životu. Tako se kriza braka i obitelji kojoj svjedočimo sve više produbljuje. Najnoviji podatak, primjerice, govori da je u posljednjih nekoliko godina gotovo šest stotina djece u Hrvatskoj zatražilo promjenu spola.

TeenSTAR je implementiran u pedesetak župa u Hrvatskoj, većinom kao dio priprave krizmanika za sakrament potvrde, te u nekim katoličkim školama i zajednicama mladih. U pripremi su novi tečajevi edukacije voditelja u raznim dijelovima Hrvatske. Zainteresirani za termine novih edukacija trebaju se javiti na e-mail info@teenstar.hr, a više o samom programu Teen STAR mogu pročitati na stranici www.teenstar.hr.

Ključne riječi:
TeenSTAR program