Budi dio naše mreže
Izbornik

NOVI ZAKON PROTIV "SUBVERZIVNIH DJELATNOSTI"

Peking (IKA )

Po novom kaznenom zakonu, koji se također može odnositi i na predstavnike vjerskih zajednica, komunistička Kina želi pokrenuti postupak protiv "subverzivnih djelatnosti".

Peking, 15. 7. 1994. (IKA) – Po novom kaznenom zakonu, koji se također može odnositi i na predstavnike vjerskih zajednica, komunistička Kina želi pokrenuti postupak protiv “subverzivnih djelatnosti”. Tko se bude koristio vjerom da bi izazvao nered potpada pod kaznenu odgovornost. Prema režimu “subverzija” je sve ono što šteti sigurnosti države a također i širenje “lažnih” informacija, ali isto tako i stvari koje ne odgovaraju režimu. Inozemne institucije i organizacije kao i strani državljani u Kini smatrat će se neprijateljima ukoliko budu sudjelovali javno ili tajno u “subverzivnim djelatnostima” ili ih budu financijski potpomagali. “Subverzivni elementi” smiju se smetati na dobrobit Kine. Osim toga Vlast je zaplijenila, na temelju zakonskog odobrenja, moderna telekomunikacijska sredstva.
Prema diplomatskim predstavnicima taj novodonešeni zakon je najvjerojatnije odgovor na zabrinutost režima oko “Misionarskih pokušaja” iz inozenstva. Zadnjih godina Katolička Crkva iz inozemstva je učinila značajne kontakte s različitim Crkvama u Kini, što ne odgovara kineskom režimu. Više puta se dogodilo da su vjerski predstavnici bili protjerivani iz zemlje radi raspačavanja vjerskog tiska.