Budi dio naše mreže
Izbornik

Nuncij Eterović: Potrebno je među nama više uvažavanja, tolerancije i otvorenosti životu

Pučišća (IKA)

Papinski nuncij u Berlinu Pučišćanin nadbiskup Nikola Eterović predvodio je na svetkovinu Uznesenja Marijina, u četvrtak 15. kolovoza, središnje euharistijsko slavlje u crkvi Sv. Jeronima u rodnoj župi u Pučišćima na Braču. Uz nadbiskupa Eterovića koncelebrirao je pučiški župnik Pavao Gospodnetić.

Na slavlju Marijine svetkovine okupili su se brojni vjernici, među kojima i gosti koji se nalaze na odmoru, moleći i pjevajući za osobne i obiteljske potrebe. Kip Gospe od Ružarija za tu je prigodu bio postavljen u podnožju središnjega oltara na štovanje vjernicima. Slavlje Velike Gospe u župi je od posebna značenja, jer je prva župna crkva, podignuta na Botku u 15. stoljeću, bila posvećena upravo Uznesenju Marijinu na nebo.

Osvrnuvši se na povijest nastanka svetkovine, pojasnio je da je tu vjersku istinu kao dogmu proglasio papa Pio XII. 1950. godine. „Ta je vjerska istina bila raširena u cijeloj Crkvi i prije proglašenja dogme. To svjedoči i naša pučiška župa u kojoj je prva crkva na Botku, podignuta 1482. godine, bila posvećena Velikoj Gospi. Naša župna zajednica slavila je Mariju puno prije proglašenja same dogme”, podsjetio je.

U homiliji približio je okupljenim vjernicima otajstvo Marijine svetkovine koju Crkvi slavi na današnji dan, ustvrdivši kako ona potiče vjernike na usmjerenost prema nebu i vječnim vrednotama. „Marija je uznesena dušom i tijelom na nebo. Uznesena je kad je završilo njezino ovozemaljsko hodočašće. Uznesena je po primjeru Isusa Krista. Snagom uskrsloga Gospodina Marija je proslavljena i uznesena na nebo. Marija nas potiče da gledamo prema gore, prema nebu”, rekao je, između ostaloga, nadbiskup, ustvrdivši kako je svetkovina Marijina uznesenja na nebo blagdan nade i putokaz prema vječnom životu.

„Blagdan Velike Gospe potiče nas da oživimo vjeru u Kristovo uskrsnuće kao temelj svakoga našega uskrsnuća”, poručio je mons. Eterović. Ustvrdio je, nadalje, da konačna pobjeda pripada Bogu, pripada životu. „Pozvani smo zato otvoriti danas svoja srca, misli i bića Božjoj milosti kako bi božanski život u nama donio obilje plodova života, svjetlosti, sreće i ljubavi”, istaknuo je papinski nuncij, podsjetivši vjernike da su se uz Božju pomoć pozvani boriti protiv zla u svijetu i u zajednici u kojoj žive.

„Načelo zla načelo je smrti. Ono počinje neslaganjem, zavišću, željom za činjenjem zla bližnjemu. Molimo Gospodina da nam po primjeru Blažene Djevice Marije prosvijetli razum kako bismo uvijek izabirali dobro, kako bismo slijedili Marijin primjer te više naglašavali ono što nas ujedinjuje od onoga što nas razdvaja. To je važno i za našu zajednicu, ovdje u Pučišćima.

Pozvani smo među sobom biti više braća i sestre. Potrebno je među nama više uvažavanja, tolerancije i otvorenosti životu”, poručio je nadbiskup.

Slavlje Velike Gospe završilo je svečanim ophodom Božjega puka s kipom Gospe od Ružarija ulicama mjesta i po obali. I ove godine Marijin kip nosili su pripadnici Dobrovoljnoga vatrogasnog društva iz Pučišća, i to članovi Ivica Martinić, Toni Eterović, Marko Eterović Hoje i Jerko Tomić. „Još jednom, sada već tradicionalno, ukazana nam je čast da naši članovi nose kip Majke Božje u procesiji za blagdan Velike Gospe. Tu dužnost smo rado i s velikim ponosom prihvatili. Neka nas naša Gospe i dalje čuva”, poručili su pučiški vatrogasci.

 

Ključne riječi:
eterović Pučišća