Budi dio naše mreže
Izbornik

O. Zollner napušta Povjerenstvo za zaštitu maloljetnika

Vatikan (IKA)

Njemački stručnjak za prevenciju zlostavljanja o. Hans Zollner, DI napustio je Papinsko povjerenstvo za zaštitu djece. Nedugo nakon objave priopćenja o ostavci, izjasnio se i o svojim motivima. Nedostaje transparentnosti i premalo je preuzimanja odgovornosti, napisao je isusovac u srijedu 29. ožujka, prenosi KNA.

Stručnjak za zaštitu maloljetnih osoba Hans Zollner (56) povukao se iz Papinskog povjerenstva za zaštitu maloljetnika zbog „strukturalnih i praktičnih problema“. „Tijekom mog rada za Povjerenstvo primijetio sam probleme koje hitno treba riješiti, a koji su mi onemogućili daljnji rad“, objavio je njemački isusovac. Izrazio je zabrinutost u pogledu područja usklađenosti, preuzimanja odgovornosti i transparentnosti. Nejasni su, na primjer, kriteriji odabira članova povjerenstva te njihove točne uloge i zadaci.

Zollner je također utvrdio da je odgovornost Povjerenstva za financije neadekvatna. „Od najveće je važnosti da Povjerenstvo jasno pokaže kako koristi sredstva u svom radu“, napisao je. Osim toga, postoji potreba za većom transparentnošću o konkretnim procesima donošenja odluka i uredbom koja pojašnjava odnos između Povjerenstva i vatikanskog Dikasterija za nauk vjere. Papa Franjo integrirao je Povjerenstvo za zaštitu maloljetnika u taj dikasterij prošle godine u sklopu reforme Rimske kurije, odnosno reorganizacije vatikanskih ureda.

Papa je njegovu ostavku prihvatio još 14. ožujka, objasnio je Zollner. Neposredno prije objave njegove poruke 29. ožujka, predsjednik Papinskog povjerenstva za zaštitu maloljetnika kardinal Sean O’Malley komentirao je da je Zollner tražio povlačenje zbog obilja novih i postojećih zadataka. Kardinal je priznao i prepoznao rad isusovca u pomaganju provedbe mnogih projekata i programa papinskog Povjerenstva. Educirao je biskupe i vjerske lidere diljem svijeta, postavši ambasador za zaštitu maloljetnih osoba. Zollner će i dalje biti prisutan svojim radom na tom području.

Teolog i ovlašteni psihoterapeut Zollner, međunarodno cijenjen stručnjak za prevenciju spolnog zlostavljanja u Katoličkoj Crkvi, bio je član Papinskog povjerenstva za zaštitu maloljetnika otkako ga je Franjo osnovao 2014. godine. Vodi Institut za zaštitu od zlostavljanja na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu. Također savjetuje biskupe i svećeničke odgojitelje na svim kontinentima u pitanjima prevencije zlostavljanja. Od početka ovog mjeseca stručnjak radi i kao ekspert biskupijskog odjela za zaštitu maloljetnika u Rimskoj biskupiji.

Zollner je najavio da će se usredotočiti na svoje zadatke za Rimsku biskupiju i Institut za antropologiju. Njegov cilj je „učiniti svijet sigurnijim mjestom za djecu i ranjive osobe kroz akademska i znanstvena nastojanja“. No, i dalje je otvoren za razgovore s Povjerenstvom za zaštitu maloljetnika, izvijestila je KNA.