Budi dio naše mreže
Izbornik

Obilježavanje Svjetskoga dana voda u Klasičnoj gimnaziji Ivana Pavla II.

Zadar (IKA)

Klasična gimnazija Ivana Pavla II. Zadar prigodnim programom obilježila je Svjetski dan voda u srijedu 22. ožujka u školskoj dvorani te škole u Zadru. U sklopu toga programa predstavila je višemjesečni projekt nastavnika i učenika škole pod nazivom „Šetnja s vodom”.

Cilj projekta je istaknuti važnost vode te se o vodi promišljalo s različitih stajališta: prirodnih, društveno-humanističkih, religioznih i umjetničkih. Voditeljica toga projekta Željka Jadrošić, profesorica biologije i kemije, s učenicima prvih razreda analizirala je kiselost kišnice na zadarskom području; s učenicima drugih razreda fizikalna i kemijska svojstva uzoraka naših prirodnih voda na zadarskoj lokaciji Morske orgulje i na Vruljici, a s učenicima trećih razreda posjetila je poduzeće Odvodnja d.o.o. Zadar gdje je naglašena važnost očuvanja prirodnih izvora vode, brige o pročišćavanju voda i zaštite okoliša.

Osim o vodi kao kemijskom spoju, učenici su promišljali o vodi i kao o filološkoj temi. S Mirelom Zubčić, profesoricom hrvatskog jezika, učenici trećih razreda istraživali su etimološke i gramatičke odrednice riječi „voda”, njenu važnost u književnoj inspiraciji te su pisali pjesme o temi mora.

Na satima vjeronauka, učenici drugih razreda s profesoricom s. Viktorijom Gadžom proučavali su vodu kao dio religiozne prakse, a učenici prvih razreda na satima razredne zajednice s pedagoginjom s. Anom Lipovac učili su o potrebi razvijanja svijesti o važnosti vode i njenom racionalnom korištenju te njenoj ulozi u mentalnom zdravlju.

Osim teorijskih i istraživačkih pothvata, članovi školske likovne skupine s profesorom Likovne umjetnosti Matom Ljubičićem, tijekom veljače upoznavali su se s različitim likovnim tehnikama; proučavali su upotrebu vode u slikarstvu i organizirali radionicu „Slikanje vodom”.

U završnom dijelu projekta u srijedu, 22. ožujka, učenici i mentori predstavili su rezultate svojih istraživanja i svoje radove. Roko Surić s Odjela za prezentaciju podvodne kulturne baštine Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru održao je predavanje o temi „Hrvatsko podvodno kulturno blago”.

Održane su i prezentacije nastavnih aktivnosti: „Voda, aktivnosti u nastavi Hrvatskoga jezika” (prof. Mirela Zubčić s 3. a i 3. b razredom), „Jesu li kiše u Zadru kisele” (prof. Željka Jadrošić s 1. c), „Obilježavanje Svjetskog dana voda posjetom zadarskoj Odvodnji” (prof. Željka Jadrošić s 3.a i 3.b), „Voda u službi mentalnog zdravlja” (s. Ana Lipovac s 1. a, 1. b i 1. c), „Voda u životu vjernika, religioznoj praksi” (s. Viktorija Gadža s 2. a i 2. b) te „Voda u slikarskim tehnikama – crtanje pomoću vode” (prof. Mate Ljubičić i likovna skupina).