Budi dio naše mreže
Izbornik

Obilježena 29. obljetnica 2. gardijske brigade i bojne Gromovi

Petrinja (IKA)

Kako se ne bi zaboravio doprinos, uloga i značaj 2. gardijske brigade „Gromovi“ u Domovinskom ratu, u petak 15. svibnja pripadnici 2. mehanizirane bojne „Gromovi“ Gardijske mehanizirane brigade i članovi Udruge ratnih veterana Druge gardijske brigade „Gromovi“, skromno su i dostojanstveno proslavili 29. obljetnicu ustrojavanja ove brigade polaganjem vijenaca i slavljem mise.


Proslava je započela paljenjem svijeća i polaganjem zajedničkog vijenca na spomeniku hrvatskim braniteljima na petrinjskom Senjaku uz prigodnu molitvu vojnog kapelana o. Danijela Čole OCD. Obilježavanje se nastavilo u spomen kapelici sv. Ilije Proroka u petrinjskoj vojarni „Pk. Predrag Matanović“ gdje je položen zajednički vijenac i zapaljene svijeće u spomen na 208 pripadnika „Gromova“ koji su svoj život položili u Domovinskom ratu.

Uz sadašnje i nekadašnje pripadnike te postrojbe, predstavnike udruga branitelja i veterana, članova obitelji poginulih, nestalih i preminulih pripadnika Gromova nazočili su i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, zamjenik načelnika GS OS RH general bojnik Siniša Jurković, glavni inspektor MO general pukovnik Drago Matanović, zapovjednik HKoV-a general bojnik Boris Šerić, zamjenik zapovjednika HKoV-a brigadni general Tihomir Kundid i drugi. Nakon polaganja vijenaca, ispred vojne kapelice svetog Ilije Proroka, zaštitnika Gromova, o. Danijel Čolo OCD služio je misu za sve poginule, umrle i nestale pripadnike Gromova.

U propovijedi on je istaknuo: „Sjećanje obilježava neki događaj koji se zbio u prošlosti. Ono nosi i karakter žrtve. Unutar pojma žrtve postoji određena gradacija. Najuzvišeniji oblik žrtve je položiti vlastiti život za najviše vrijednosti. To su učinili naši pokojni branitelji na ovim prostorima. Ovo sjećanje ne smijemo ispusititi nikada, jer bi time obezvrijedili sve one napore i žrtve koje su podnesene za cjelovitost naše domovine. Sve žrtve naših branitelja povezane su u jednoj žrtvi koju je podnio naš Gospodin Isus Krist. Danas, nas ovdje prisutne, obvezuje u moralnu savjest, da njegujemo spomen na naše branitelje, da ih ujedinjujemo u Kristovoj žrtvi i da od njegove svete žrtve gradimo naše društvo i našu domovinu…“