Budi dio naše mreže
Izbornik

Objava imenovanja mons. Milana Stipića križevačkim vladikom (opširnija verzija)

Križevci (IKA)

Na blagdan Rođenja Presvete Bogorodice, u utorak 8. rujna, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua u Konzistorijalnoj dvorani biskupske rezidencije u Križevcima objavio je da je Sveti Otac Franjo imenovao protojereja stavrofora Milana Stipića biskupom grkokatoličke Križevačke eparhije.

Vijest je istodobno objavljena i u Vatikanu. Svečanoj objavi nazočili su uz nuncija, mons. Milan Stipić, tajnik nuncijature vlč. Alfred Rayan D’Souza, eparhijski kancelar đakon Livio Marijan, i katedralni župnik o. Mihajlo Simunović. Nakon molitve nuncij Lingua pročitao je objavu a za to vrijeme zvonila su sva zvona s katedralnog tornja. Mons. Stipić izrekao je zahvalno slovo te je potpisan zapisnik o objavi.

U zahvalnoj riječi prvenstveno je zahvalio Svetom Ocu na povjerenju i pozvao sve na molitvu za njegovu službu. Nakon svečane objave svi su sišli u katedralni hram gdje je župnik Simunović s đakonom Marijanom služio „Blagodarenije” (zahvalno bogoslužje) nakon kojega je otpjevano ‘Mnogoljeće’ papi Franji, nunciju Lingui, novoimenovanom biskupu Stipiću te svim svećenicima, đakonima, monasima, redovnicama, bogoslovima i vjernicima Križevačke eparhije.

U katedrali su se spontano okupili članovi Pokreta fokolara koji borave u katedralnom kompleksu u Križevcima i dočekali novoimenovanoga biskupa pljeskom. Nakon službe mons. Stipić i nuncij Lingua na oltaru su se potpisali u naprijestolno Evanđelje, kako je to običaj u bizantskoj crkvenoj tradiciji.

Nakon zajedničkog ručka među prvima su došle čestitati sestre bazilijanke s djecom – štićenicima njihova doma. Mons. Stipića pohodio je i križevački gradonačelnik Mario Rajn, izrazivši radost Grada Križevaca i svih Križevčana što u njihovu gradu ponovno stoluje biskup.

Mons. Stipić također je dao izjave Hrvatskom katoličkom radiju, zatim Laudato televiziji i Hrvatskoj radio-televiziji. U večernjim satima u katedrali je služio svečanu liturgiju blagdana Rođenja presvete Bogorodice na kojoj je mnoštvo okupljenih vjernika pljeskom čestitalo novoimenovanom križevačkom biskupu.

Mons. Stipić primio je brojne čestitke, među kojima hrvatskih nadbiskupa i biskupa, grkokatoličkih biskupa diljem Europe i SAD-a, redovničkih zajednica, predstavnika građanskih vlasti, medija, udruga i vjernika. Odmah po objavi odaslana je obavijest vikarima i župama Križevačke eparhije s pozivom da u 14 sati zvone sva zvona svih župnih crkava u eparhiji.

U obraćanju medijima mons. Stipić je rekao da će uzeti za svoje biskupsko geslo riječi Psalma 117, 7: „Živjet ću i kazivat ću djela Gospodnja” te da želi jasno i konkretno svjedočiti djela Božja. „Naravno, izazovi su razni. Iskreno se nadam da ćemo uspjeti puno toga postići, da naša mala zajednica bude stvarno jedan iskreni i svijetli znak u svijetu, posebice ovdje u Hrvatskoj (…) da poslužimo Bogu da može preko nas izgraditi dobre stvari ovdje na ovom svijetu“, rekao je mons. Stipić. 

O svojoj Križevačkoj eparhiji rekao je kako „je mala, ali izuzetno značajna i ima puno svojih dobrih i lijepih povijesnih trenutaka, ali isto tako ima i poteškoća s kojima se treba uloviti u koštac. „Međutim, iskreno se radujem da ću u suradnji sa svojim svećenstvom i vjernicima raditi na dobrobiti i na rastu Kraljevstva Božjega”, dodao je. Svoje dosadašnje upravljanje eparhijom vidi kao dobru školu u kojoj je „vidio mnoge stvari”; mnoge poteškoće, ali i dobre i pozitivne stvari. „Naučio sam se komunikaciji i odnosu s drugim biskupijama, s drugim partikularnim Crkvama itd., i ta služba administratora mi je uvelike pomogla da mogu puno lakše možda i spremnije suočiti se s izazovima koje nosi biskupska služba”, rekao je mons. Stipić.

U obraćanju Hrvatskoj radio-televiziji u prilogu koji je emitiran u središnjem dnevniku na HTV1, mons. Stipić rekao je da želi izgraditi zajednice vjernika koje će biti otvorene svim ljudima i odgovoriti na izazove ovoga povijesnoga časa u našem društvu, gdje kršćani mogu i trebaju dati svoj obol. Iste večeri emisija „Izdvojeno” na obiteljskoj televiziji Laudato, u kojoj je gostovao eparhijski kancelar đakon Livio Marijan, bila je posvećena imenovanju novoga križevačkoga vladike.