Budi dio naše mreže
Izbornik

Objavljena knjiga dr. Bilokapića „Ne zlostavljaj da dugo živiš i dobro ti bude na zemlji“

Split (IKA)

Služba Božja iz Splita objavila je knjigu docenta na katedri moralnog bogoslovlja Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu dr. fra Šimuna Bilokapića naslovljenu „Ne zlostavljaj da dugo živiš i dobro ti bude na zemlji“.

Recenzentica dr. Jadranka Garmaz ističe da ta knjiga prvi put u novijoj hrvatskoj moralnoj teologiji cjelovito predstavlja obiteljsko nasilje u svom uzroku, obliku i posljedici. „O toj temi na hrvatskom jeziku nedostaje adekvatna i moderna stručna literatura koja je primjenjiva i na pastoralno teološkom području, a uz to znanstveno utemeljena. Sve se to može pronaći u ovoj dvodjelnoj knjizi koja, kako kaže autor, očekuje svoj treći dio – primjenu u praksi. Ona je zaista s jedne strane sveobuhvatno znanstveno istraživačko djelo, a s druge strane može biti praktični priručnik za sve one koji se žele suprotstaviti obiteljskom nasilju i širiti kulturu mira, ljubavi, komunikacije, prihvaćanja i kvalitetnog suživota u obitelji“, navodi dr. Garmaz.

Recenzent dr. Tonči Matulić ističe da je knjiga dr. Bilokapića pionirsko djelo na polju hrvatske katoličke moralne teologije i bioetike o obiteljskome nasilju, dotično o nasilju među članovima obitelji bez obzira gdje živjeli ili o nasilju u obitelji, dotično o nasilju unutar same obitelji kao temeljne stanice društva i Crkve, kao škole istinske čovječnosti, kao istinskoga svetišta života i njegove socijalizacije.

Knjiga sadrži dva dijela: „Zlokobno lice obiteljskog nasilja. Fenomenološko-semantički pristup“ i „Nasilje u obitelji izaziva i propituje teoriju i praksu Crkve. Obveza Crkve: čuti, razumjeti, vrednovati, djelovati“.

Knjigu je uredio doc. dr. Ivan Macut.