Budi dio naše mreže
Izbornik

Objavljena tema Papine poruke za 55. svjetski dan mira

Vatikan (IKA)

Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja objavio je 13. studenoga temu poruke pape Franje za Svjetski dan mira, 1. siječnja 2022. godine, koja glasi: „Obrazovanje, rad i dijalog među generacijama: alati za izgradnju trajnoga mira“, prenosi hrvatska redakcija Vatican Newsa.

Papa Franjo u poruci uočava tri aktualna konteksta o kojima treba promišljati i na temelju kojih djelovati kako bi se u današnjem svijetu izgradio trajan mir. Nakon što je u 2021. u središtu bilo promišljanje o „kulturi skrbi“, papa Franjo za nadolazeću godinu poziva, kako je rekao u obraćanju Rimskoj kuriji u prosincu 2019.,  na čitanje znakova vremena očima vjere, da smjer te promjene može probuditi nova i stara pitanja s kojima se valja i s kojima je potrebno suočiti se.

Polazeći od tri spomenuta konteksta, možemo promišljati kako obrazovanje i odgoj mogu izgraditi trajan mir, ističe se u priopćenju Dikasterija. Odgovara li rad više-manje vitalnim potrebama ljudskoga bića u pogledu pravde i slobode? Jesu li generacije uistinu međusobno solidarne, vjeruju li u budućnost? U tom kontekstu, u kojoj mjeri vladajući uspijevaju postaviti horizont primirja?

Svjetski dan mira ustanovio je papa Pavao VI. porukom u prosincu 1967., a prvi je put obilježen u siječnju 1968. Povod je bio Vijetnamski rat te nada u primirje.