Budi dio naše mreže
Izbornik

Objavljena tema Svjetskog dana društvenih komunikacija 2012.

Vatikan

Papa za temu 46. svjetskog dana društvenih komunikacija izabrao geslo "Šutnja i Riječ: put evangelizacije"

Vatikan, (IKA) – Na blagdan arkanđela Mihaela, Gabriela i Rafaela, 29. rujna, objavljena je tema koju je papa Benedikt XVI., izabrao za 46. svjetski dan društvenih komunikacija 2012. Tema glasi “Šutnja i Riječ: put evangelizacije”. U popratnom tekstu objavljenom uz tu informaciju na stranicama Tiskovnog ureda Svete Stolice ističe se kako neobično raznoliki doprinos što ga suvremene komunikacije daju društvu iznosi u prvi plan potrebu za jednom vrijednošću koja bi se, na prvi pogled, mogla činiti čak u suprotnosti s njom. Ta je vrijednost šutnja.
U misli pape Benedikta XVI. šutnja nije predstavljena jednostavno kao svojevrsni odgovor stalni i nezaustavljivi komunikacijski tok koji karakterizira društvo, već kao nužnu sastavnicu za njegovu integraciju. Šutnja, naime, upravo zato jer jača dimenziju razlučivanja i produbljivanja, može se promatrati kao prvi stupanj prihvaćanja riječi. Nije, zato, posrijedi dakle nikakav dualizam, već komplementarnost tih dvaju elementa koji, kada su u ispravnoj ravnoteži, obogaćuju vrijednost komunikacije i čine je nezaobilaznom sastavnicom u službi nove evangelizacije. Na vidjelo zatim dosta jasno izbija želja Svetog Oca da uskladi temu idućeg Svjetskog dana s Biskupskom sinodom koja će imati upravo za temu “Nova evangelizacija za prenošenje kršćanske vjere”.
Svjetski dan društvenih komunikacija, jedini svjetski dan ustanovljen na Drugom vatikanskom koncilu (Inter mirifica, 1963.), na preporuku biskupa iz čitavog svijeta, slavi se u mnogim zemljama na nedjelju prije Duhova (to je 2012. godine 20. svibnja). Poruka Svetog Oca za Svjetski dan društvenih komunikacija tradicionalno se objavljuje na spomendan sv. Franje Saleškog, zaštitnika novinara, koji se slavi 24. siječnja.