Budi dio naše mreže
Izbornik

Objavljena tema Svjetskog dana selilaca i izbjeglica 2023.

Vatikan (IKA)

"Slobodan izbor između migracije ili ostanka" tema je 109. Svjetskog dana selilaca i izbjeglica koji će se slaviti 24. rujna 2023., objavio je Tiskovni ured Svete Stolice u utorak, 21. ožujka.

109. Svjetski dan selilaca i izbjeglica proslavit će se u nedjelju, 24. rujna 2023. Sveti Otac odabrao je kao naslov svoje tradicionalne poruke „Slobodan izbor između migracije ili ostanka“, s namjerom poticanja ponovnog promišljanja o pravu koje još nije zakonski uređeno na međunarodnoj razini: pravu osoba da se ne moraju iseliti odnosno, drugim riječima, pravu da mogu ostati u vlastitoj zemlji.

Činjenica da su mnoge osobe prisiljene migrirati zahtijeva pomno razmatranje uzroka suvremenih migracija. Pravo na ostanak je starije, dublje ukorijenjeno i šire od prava na migraciju. Uključuje mogućnost sudjelovanja u općem dobru, pravo na dostojanstven život i pristup održivom razvoju. Sva ta prava trebala bi biti učinkovito zajamčena u zemljama porijekla putem stvarne zajedničke odgovornosti od strane međunarodne zajednice.

Kako bi promicao primjerenu pripremu za proslavu toga Dana, Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja pokrenut će komunikacijsku kampanju usmjerenu na poticanje cjelovitog razumijevanja teme Poruke putem multimedijskih i informativnih materijala te teoloških razmišljanja, kaže se u popratnom priopćenju Tiskovnog ureda Svete Stolice.