Budi dio naše mreže
Izbornik

Objavljene dvije knjige o biskupu Miji Škvorcu

Zagreb (IKA)

Ovih dana Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove u Zagrebu objavio je dvije knjige u vezi sa 100. obljetnicom rođenja i 30. godišnjicom smrti zagrebačkog pomoćnoga biskupa Mije Škvorca (1919.-2019.).

Prva nosi naslov “Filozofsko-teološki i pastoralni doprinosi biskupa Mije Škvorca” – Zbornik radova znanstvenoga skupa održanog u Zagrebu 22. studenoga 2019. Knjigu su uredili profesori s isusovačkog Fakulteta filozofije i religijski znanosti Ivan Šestak i Barbara Ćuk. Sadrži 17 članaka (više od 350 stranica) u kojima je obrađena cjelokupna djelatnost Mije Škvorca. On je ostavio duboki trag u životu naše Crkve u drugoj polovici 20. stoljeća kao biskup, isusovac, profesor, filozof, teolog, književnik i vrstan govornik.
Druga je knjiga (više od 200 stranica) “Kršćanska egzistencija na ispitu”, a sadrži korizmene konferencije (govore) koje je o. Mijo Škvorc održao od 1951. do 1953. u bazilici Presvetog Srca Isusova u Zagrebu. Zbog tih govora, kao i kasnijih nastupa, komunističke vlasti osudile su ga na zatvorsku kaznu. Devet govorničkih tekstova pronađeno je u njegovoj pisanoj ostavštini. U njima obrađuje neke od glavnih tema naše kršćanske filozofsko-teološke misli: stvaranje, grijeh, kreposti, sakramenti, kristologija, eshatologija… Uz dosad pet opsežnih knjiga M. Škvorca, ova će upotpuniti sliku o njegovoj govorničko-spisateljskoj djelatnosti, pri čemu treba spomenuti i oko 300 pjesama (od kojih su neke i uglazbljene).