Budi dio naše mreže
Izbornik

Obljetnica pogibije prvoga hrvatskog redarstvenika Željka Brozovića

Hreljin (IKA)

U četvrtak 22. kolovoza obilježena je u Tržiću Tounjskom i Ogulinu 28. obljetnica od pogibije prvoga hrvatskog redarstvenika na ogulinskom prostoru Željka Brozovića. Uz molitvu na mjestu pogibije održan je polumaraton njegovih suboraca do Ogulina i slavljena misa zadušnica u Hreljinu Ogulinskom.

Prije 28 godina, 22. kolovoza 1991., pripadnik Specijalne jedinice policije Grom Policijske uprave karlovačke Željko Brozović poginuo je u Tržiću Tounjskom prilikom pokušaja deblokade Slunja. U znak sjećanja na prvoga poginuloga hrvatskog redarstvenika Karlovačke županije, a ujedno prvoga poginulog pripadnika Specijalne jedinice policije Grom održana je komemoracija i molitva kod mjesta pogibije u Tržiću, zatim u Kamenici, Oštarijama a misa zadušnica služena je u njegovu rodnom mjestu Hreljinu Ogulinskom. Osim toga predstavnici Udruge SJP Grom istrčali su polumaraton, kao i članovi Biciklističkog kluba Frankopan iz Ogulina, od kojih su neki i članovi PHR.

Uz obitelj poginulog Željka Brozovića u znak sjećanja na njegovo stradavanje u obilježavanju je sudjelovalo izaslanstvo Policijske uprave karlovačke predvođeno načelnikom Darkom Bratićem , predstavnici Grada Ogulina predvođeni gradonačelnikom Daliborom Domitorivćem, njegovim zamjenikom Danijelom Vukeljom te saborskim zastupnikom Tomislavom Lipošćakom, predstavnici Udruge SJP Grom te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Molitvu odrješenja kod spomenika prvoj žrtvi među policajcima u obrani ogulinskog kraja predvodio je na mjestu pogibije u Tržiću policijski kapelan iz Karlovca preč. Andrija Markač. Kraća molitva održana je i kod križa u Kamenici Skradničkoj i crkvi svetišta Gospe od Čudesa u Oštarijama. Nakon otrčanog maratona i dolaska biciklista do Hreljina, rodnog mjesta Željka Brozovića, misu zadušnicu u filijalnoj crkvi Sv. Antuna Padovanskog predslavio je župnik župe sv. Križa iz Ogulina Josip Štefančić u suslavlju čuvara svetišta Gospe od Čudesa u Oštarijama popa Ante Luketića, koji je propovijedao.

Predvodeći molitvu na grobu Željka Brozovića nakon što su svijeće i cvijeće položili predstavnici državnih vlasti, policije i braniteljskih udruga, vlč. Štefančić poručio je da se tom prigodom sjećaju pokojnog Željka Brozovića ali i svih branitelja.

Pop Luketić u propovijedi je podsjetio da se toga dana slavi i blagdan BDM Kraljice koji je papa Pio XII. uspostavio 31. svibnja 1954. godine i koji se od 1965. godine slavi 22. kolovoza, čime „u svakom mjesecu slavimo marijanski blagdan“. Na kraju je molio BDM Kraljicu da primi sebi sve hrvatske branitelje.