Budi dio naše mreže
Izbornik

Obljetnica rođenja obilježena ispred rodne kuće bl. Bulešića

Čabrunići (IKA)

U subotu 11. svibnja, dva dana ranije, 99. obljetnicu rođenja bl. Miroslava Bulešića, njegova je rodna župa Svetvinčenat obilježila koncelebriranim misnim slavljem na trgu ispred blaženikove rodne kuće u selu Čabrunići.

Ondje je, nedaleko ulaza u dvorište obitelji Bulešić, pored kapelice koja je postavljena u prigodi beatifikacije, ove godine misno slavlje predvodio vlč. Joel Catary, župnik u Kanfanaru, gdje je blaženiku bila pretposljednja služba prije mučeništva. Koncelebrirao je župnik Darko Zgrablić te braća Drago i Aleksandar Petrović.

Vlč. Catary u homiliji istaknuo je da je činjenica da je ondje rođen bl. Miroslav Bulešić čast za to mjesto. Zasigurno su se vaši sumještani, kada je to dijete ovdje rođeno, pitali što će biti od toga djeteta, Bog za svakoga ima plan, za svakoga je predvidio dobra djela koja ima učiniti, na ljudima je s tim planom surađivati. No, ne možemo ovdje iz Čabrunića ne promatrati Lanišće, i sve ono što se ondje dogodilo, te prepoznati gestu potpunog darivanja, a prethodno je, u prigodi svoga svećeničkog ređenja blaženik to i zapisao u Duhovnome dnevniku u prigodi svećeničkog ređenja – „Ja nisam više svoj nego Kristov“. Posebno je dojmljivo prisjetiti se ulomaka iz blaženikova Duhovnoga dnevnika u neposrednoj blizini njegove rodne kuće.

Obraćajući se mještanima, propovjednik je istaknuo da im blaženik danas treba biti putokaz na putu prema svetosti, u borbi protiv grijeha. On je svojim uzorom svetosti zadužio svoje sumještane da traže da im Bog preobrazi srca, istaknuo je propovjednik. Bog je na primjeru bl. Bulešića pokazao da je ono što u ljudskim očima izgledalo kao poraz, u biti slava, njegova se žrtva proslavila, a tako će, ako dopustimo, biti i u našem životu. Njegova nam je žrtva poziv na svetost, zaključio je propovjednik. Po završetku misnoga slavlja za sve okupljene upriličeno je druženje uz prigodni domjenak.

Ključne riječi:
Bulešić čabrunići