Budi dio naše mreže
Izbornik

Obljetnica stradanja Dubrovčana na otoku Daksi

Dubrovnik (IKA )

Na 74. obljetnicu stradanja Dubrovčana na otoku Daksi, u četvrtak 25. listopada, u crkvi Male braće u Dubrovniku služena je večernja misa na kojoj su se okupili članovi obitelji stradalnika, članovi Udruge Daksa 1044./45 kao i ostali koji su željeli izraziti poštovanje svojim stradalim sugrađanima.

Misu je predvodio katedralni župnik dr. don Stanko Lasić, a u koncelebraciji su bili predstavnici redovničkih zajednica čiji svećenici su stradali na Daksi – gvardijan samostana Male braće don Veselko Grubišić i isusovac o. Roko Prkačin, pisac knjige o Petru Perici, te biskupijski delegat za hrvatski martirologij don Ivan Šimić.

U propovijedi župnik Lasić podsjetio je na poziv sv. Ivana Pavla II. kako da se popišu mučenici stradali za vrijeme komunizma, te istaknuo kako je na hrvatskom području za to zaslužan pokojni don Ante Baković, a na dubrovačkom području za osvjetljavanje toga razdoblja zaslužni su Joško Radica, Augustin Franić i don Ivan Šimić. Propovjednik je također spomenuo mučenike, svece i blaženike kroz povijest hrvatskog naroda, napomenuvši kako se franjevci na današnji dan posebice spominju franjevačke trećoredice bosanske kraljice Katarine Kotromanić.

„Daksa je najtužnija obljetnica stradanja i okrutne smrti Dubrovčana. Danas smo na Daksi iskazali poštovanje žrtvama Dakse i položili vijence i molitvom izrazili vjeru i nadu da svi mučeni i bez suda okrutno pogubljeni nastave svjedočiti biblijsku istinu da su duše pravednika u ruci Božjoj…“, kazao je uz ostalo propovjednik.

Govoreći o onima koji umiru u Gospodinu podsjetio je na ono što se zna o posljednjim satima stradalnika na Daksi, odrješenju, njihovoj molitvi, pjesmi Tebe Boga hvalimo… Spomenuo je i oporuku dubrovačkoga gradonačelnika Nika Koprivice, koji se također ubraja među mučenike s Dakse, a iz koje se vidi njegova kršćanska uronjenost u ljubav prema Bogu, obitelji i narodu. Ustvrdivši kako u tim svjedočanstvima nema lokalpatriotizma nego svehrvatsko domoljublje, propovjednik je preporučio mladima da proučavaju i nedavnu prošlosti.

Počast stradalnicima na Daksi prijepodne je iskazana na mjestu njihovog smaknuća gdje se sada nalazi spomen-obilježje i grobnica u koju su njihovi posmrtni ostaci pokopani nakon iskapanja i identificiranja. Molitvu u nazočnosti članova obitelji stradalnika kao i svih koji su im željeli iskazati počast također je  predvodio katedralni župnik, a predstavnici vlasti i udruga položili su vijence i zapalili svijeće. 

Na otočiću Daksi pored Dubrovnika 25. listopada 1944. godine komunističke vlasti su, bez prethodnog suđenja i dokazivanja krivnje, lišile života pedesetak uglednih Dubrovčana. Prva komemoracija na Daksi održana je 1990. godine. Posmrtni ostaci ekshumirani su godine 2009. i pronađeni su kosturi 53 osobe što je bilo daleko više od očekivanih 35 osoba s poznatog popisa „U ime naroda.“ DNA analizom utvrđen je identitet 18 osoba, a za 26 osoba, na temelju podataka i dokumenata sa sigurnošću se može reći da su ubijeni na Daksi. Posmrtni ostaci većine stradalnika dostojanstveno su godine 2010. pokopani na Daksi u zajedničku grobnicu podno spomen-obilježja.

Među stradalnicima na Daksi bila su i sedmorica svećenika. Četvorica svećenika Dubrovačke biskupije – don Mato Dobud, don Josip Schmidt, don Mato Kalafatović-Milić i don Đuro Krečak, dvojica franjevca iz Reda Male braće – fra Marijan Blažić i fra Toma Tomašić, te jedan član Družbe Isusove o. Petar Perica. Udruga Daksa 1944./45.  je 2007. godine podnijela kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja za ratni zločin.

Ključne riječi:
Daksa Lasić spomen-slavlje