Budi dio naše mreže
Izbornik

OBNOVA U ŠUMI KOD ŠUMANOVACA

Šumanovci (IKA )

Šumanovci, 16. 8. 1997. (IKA) - Na blagdan Velike Gospe umirovljeni đakovački i srijemski biskup Ćiril Kos blagoslovio je zavjetnu kapelu Bezgrešne Djevice Marije koja se nalazi u šumi kod Šumanovaca. Ondje je blagoslovio i kip Bezgrešne Djevice i zdena

Šumanovci, 16. 8. 1997. (IKA) – Na blagdan Velike Gospe umirovljeni đakovački i srijemski biskup Ćiril Kos blagoslovio je zavjetnu kapelu Bezgrešne Djevice Marije koja se nalazi u šumi kod Šumanovaca. Ondje je blagoslovio i kip Bezgrešne Djevice i zdenac. To omiljeno hodočasničko odredište kao zavjetni dar Gospi izgradila su braća Niko i Nevenko Antunović s njihovim obiteljima, a svetište se prvi puta spominje u 14. stoljeću.
Hodočasnici su do te kapele došli ophodom već uoči blagdana. Biskup Kos predvodio je u glavnom i najstarijem marijanskom svetištu u slavonskoj Posavini središnje slavlje na sam blagdan. Sudjelovalo je mnoštvo vjernika vrbanjskog i županjskog dekanata, brojnih slavonskih župa. Bilo je i vjernika iz susjedne Bosne i Hercegovine. Tradicija hodočašća u to svetište očito se obnavlja, o čemu svjedoči podatak da je uoči ovogodišnjeg blagdana u Šumanovce hodočastilo dvije tisuće vjernika, dok ih je na sam blagdan bilo čak dvostruko više.
Ove su godine suradnjom župe Gunja i općinskih vlasti izvršeni brojni radovi na obnovi svetišta i prostoru oko svetišta.