Budi dio naše mreže
Izbornik

Od posljedica koronavirusa preminuo poljski biskup Wojtus

Gniezno (IKA)

U Poljskoj je od posljedica koronavirusa umro umirovljeni pomoćni biskup Gniezna Bogdan Wojtus (83), prenosi Vatican News.

To je prvi katolički biskup u Poljskoj koji je preminuo od posljedica COVID-19, a posljednjih deset dana još su dvanaestorica zaražena.

Prema crkvenim podacima, biskup Wojtus (83) preminuo je u utorak 20. listopada u bolnici u kojoj je primljen u subotu 17. listopada.

Bio je pomoćni biskup u Gnieznu od 1988. do 2012. Poljski primas nadbiskup Gniezna Wojciech Polak odao mu je počast kao „pobožnom, skromnom, vrlo marljivom i prema svima prijateljski raspoloženom duhovniku“.

Podsjetio je da je mons. Wojtus nekad vodio i Nadbiskupijsko bogoslovno sjemenište te i njemu bio rektor. „Učio nas je da je izvor i snaga svećeničke službe u ljubavi prema Bogu i ljudima“, istaknuo je nadbiskup Polak.

Dvanaestorica novozaražnih biskupa, među njima predsjednik Poljske biskupske konferencije nadbiskup Stanislaw Gadecki nalaze se u samoizolaciji.

Nekadašnji poglavar Poljske evangeličko-luteranske Crkve biskup Jan Szarek (84) preminuo je 8. listopada od posljedica zaraze koronavirusom.