Budi dio naše mreže
Izbornik

Odgođena proslava Papina dana

Zagreb (IKA)

Iz Apostolske nuncijature u Zagrebu priopćeno je 13. svibnja da se zbog pandemije koronavirusa ove godine neće održati proslava Papina dana. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Iz razumljivih razloga, zbog globalne krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, Apostolska nuncijatura ove godine neće održati tradicionalni Dan državnosti, poznat kao Papin dan, koji se u Hrvatskoj obično održava 29. lipnja, na svetkovinu svetih apostola Petra i Pavla.

U znak solidarnosti s onima koji su pogođeni strašnim virusom – čije su katastrofalne posljedice na sreću u Hrvatskoj znatno manje i to zahvaljujući pravovremenim i drastičnim mjerama koje su na vrijeme uvedene kao i disciplini građana – ne čini nam se primjerenim javno okupljati se o ovoj prigodi. Također, potres koji je pogodio Zagreb 22. ožujka, oštetio je mnoge crkve, ustanove i brojne obiteljske domove, još je jedan od razloga zbog kojeg smo se odlučili proslaviti ovaj događaj u jednostavnosti i skromnosti. Molitveno i duhovno zajedništvo kao i osjećaje zahvalnosti njegovat ćemo u svojim srcima.

Dobro je poznata čvrsta i dugotrajna veza između Hrvatske i Svete Stolice kao i odanost katoličke hijerarhije Petrovu nasljedniku tijekom stoljeća, vrijedna divljenja. Ona i dalje ostaje uzorna. Svetkovina svetih Petra i Pavla, 29. lipnja ili blagdan sv. Franje Asiškoga, 4. listopada, bit će prigoda da se na biskupijskoj razini i na načine koje svaki biskup smatra najprikladnijima, obnovi zajedništvo s Rimskim prvosvećenikom i pomoli se na njegove nakane.

Uvjereni u vaše razumijevanje, koristimo i ovu prigodu da vam izrazimo osobito poštovanje uz srdačne pozdrave,

+ Giorgio Lingua, apostolski nuncij

mons. Janusz Biachowiak, savjetnik

 

 

Ključne riječi:
nuncijatura odgoda Papina dana