Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan 2. ekumenski glazbeno-molitveni susret u povodu Vremena stvorenoga

Zagreb (IKA)

U povodu „Vremena stvorenoga 2021.“ održan je 2. Ekumenski glazbeno-molitveni susret pod geslom „Dom za sve? Obnoviti Božji ‚oikos‘“ u subotu 2. listopada u župnoj crkvi sv. Kvirina na Pantovčaku, u organizaciji Povjerenstva Zagrebačke nadbiskupije za ekumenizam i dijalog i Udruge za očuvanje planeta „I stvori Bog zemlju“.

Kao i na prošlogodišnjem prvom susretu održanom u zagrebačkim Remetama, sudjelovali su, uz članove Povjerenstva i Udruge, vjernici iz kršćanskih zajednica zagrebačkog područja. Tematska razmatranja i molitve izrekli su: iz Katoličke Crkve, Zagrebačke nadbiskupije – predsjednik Povjerenstva Zagrebačke nadbiskupije za ekumenizam i dijalog preč. Marijan Franjčić, tajnik Povjerenstva o. Jure Zečević i domaći župnik vlč. Vladimir Kerečeni, član Povjerenstva; iz Srpske pravoslavne Mitropolije zagrebačko-ljubljanske – o. Mihajlo Žižić; iz Makedonske pravoslavne crkvene općine sv. Zlata Meglenska – Zagreb – o. Kirko Velinski; iz Evangeličke (luteranske) Crkve – pastor Predrag Gazibara; iz Reformirane kršćanske kalvinske crkvene općine Zagreb – biskup Peter Sen i iz Baptističke crkvene općine u Zagrebu – pastor Mihal Kreko.

Molitveno slavlje uključivalo je pet sastavnica: Uvod u molitveno slavlje, Navještaj Božje riječi, Nagovore i molitve predmolitelja iz šest kršćanskih Crkava zagrebačkog područja, zajedničku izgovorenu Molitva za obnovu kuće Božje i Završni blagoslov. Tijek slavlja bio je prožet duhovnim skladbama molitvenog karaktera po izboru i u izvedbi „Sestara Halužan“.

Na Drugom ekumenskom glazbeno-molitvenom susretu sudjelovale su i članice Povjerenstva Zagrebačke nadbiskupije za ekumenizam i dijalog, s. Marija Bilanović, ASC, i Miljenka Kuridža, zatim izvršna direktorica Udruge za očuvanje Planeta „I stvori Bog zemlju“ Tihana Mojsinović, koja je pozdravila sve prisutne i poželjela im dobrodošlicu, te Predsjednik Udruge s članovima i podupirateljima Udruge, kao i drugi zainteresirani vjernici.

Drugim ekumenskim glazbeno-molitvenim susretom nastavljeno je molitveno uključivanje kršćana i kršćanskih Crkava zagrebačkog područja u ekumensku inicijativu koja se naziva „Vrijeme stvorenoga“, iza koje stoji oko 2 milijarde i 200 milijuna kršćana diljem svijeta, kojom se nastoji promicati odgovoran odnos prema Božjem oikosu, Božjoj kući, u kojoj je Bog nastanio ljudski rod, na što su nedavno u svojoj „Zajedničkoj poruci za zaštitu stvorenog“ pozvali papa Franjo, carigradski patrijarh Bartolomej i canterburyjski anglikanski nadbiskup Justin Welby.

Glazbeno-molitveni susreti u „Vremenu stvorenoga“ zajednički su odgovor Udruge za očuvanje Planeta „I stvori Bog zemlju“ i kršćanskih Crkava Zagrebačkog područja na te poticaje te predstavljaju njihovo zajedničko svjedočanstvo kršćanske senzibilnosti i duhovno-molitvene skrbi za očuvanje stvorenja – kuće Božje – zajedničkog doma za sve ljude sadašnjega i budućih naraštaja.