Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan 22. Krapinafest

Krapina (IKA )

U crkvi Svete Katarine u Krapini u nedjelju 14. listopada održan je 22. festival moderne kršćanske glazbe Krapinafest 2018.

Ovogodišnjim festivalom ujedno je proslavljena 25. obljetnica djelovanja Zbora „Bolji svijet”, koji je uz Franjevački samostan u Krapini i organizator festivala.

Na festivalu koji nije natjecateljskog karaktera, nastupili su poznati izvođači moderne duhovne glazbe te umjetnici s kojima su članovi Zbora proteklih godina ostvarili dobru suradnju Čedo i Matija Antolić, Željka Marinović, o. Josip Pasariček, „Kikići i Genijalci”, Magdalena Rogić, fra Miroslav Petrac, „Angeljeki” iz Brestovca Orehovičkog, Davor Terzić i „Queentete”.

Prije festivala slavljena je misa koju je predvodio provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Ilija Vrdoljak. Misno slavlje animirali su zbor župe Đurmanec, zbor mladih župe sv. Nikole biskupa iz Krapine te zbor župe Petrovsko. Na kraju mise pjevali su Čedo Antolić i njegov sin Matija Antolić i Davor Terzić.

Prvi festival održan je 1997. godine u crkvi Sv. Katarine u Krapini na inicijativu bratstva Franjevačke mladeži iz Krapine, a okupio je desetak glazbenika među kojima su bili Luka Balvan, Čedo Antolić, Vlado Dolenc, Elektrospiritusi, Libertas.

Krapinafest danas organiziraju zbor „Bolji svijet” i Franjevački samostan Krapina s ciljem promoviranja suvremene kršćanske glazbe i širenja Božje Riječi pjesmom i glazbom te na takav način davanja doprinosa novoj evangelizaciji.

Tijekom dvadeset godina postojanja festivala koji nema natjecateljski karakter, izvedeno je 356 pjesama.

Gvardijan krapinskog samostana fra Franjo Jurinec je, zahvaljujući izvođačima i publici, rekao „to je događaj duše i srca, jednom riječju to je molitva. Ovaj je festival bogatstvo Krapine, a to dokazuje i publika koja se svake godine raduje novom festivalom na kojem se ljudi obogaćuju u riječi i pjesmi. Zato Krapinafest neće i ne može prestati”.

„Prije 22 godine rođeno je nešto vrlo važno, rođeno je ‘jedno dijete’ koje odrasta i uvijek iznova okuplja oko sebe. Tom ‘djetetu’ želim da još dugo godina okuplja i da ova dvorana uvijek iznova na ovaj dan bude dvoranom susreta, radosti, raspjevanosti i poruke koju pjesma uvijek prenosi. Čestitam svima onima koji su ovaj festival održavali, na njemu nastupali, i onima koji će s entuzijazmom festival održavati da i dalje okuplja”, rekao je fra Vrdoljak.

U ovoj prigodi uručena su priznanja za doprinos promociji moderne kršćanske glazbe i dugogodišnju podršku festivala.

Završnu pjesmu „Krist na žalu ” zajedno su izveli svi sudionici ovogodišnjeg, 22. Krapinafesta, a program je vodila urednica i voditeljica na Radio Kaj Karmen Špiranec.

Festivalu su uz mnoge poklonike kršćanske glazbe iz Krapine i okolice, ali i onih pridošlih iz Zagreba uz provincijala Vrdoljaka, nazočili zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek Jambrek, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović i zamjenik Drago Kozina sa svojim suradnicima, kao i franjevci, nekadašnji gvardijani franjevačkog samostana u Krapini i svećenici Krapinskoga dekanata.

Ključne riječi:
Krapina Krapinafest