Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan drugi okrugli stol o 800. obljetnici susreta sv. Franje i sultana al-Kamila

Visoko (IKA)

Udruga „Centar za mirovno obrazovanje“ (CMO) priopćila je da je u četvrtak 8. srpnja, u suradnji s JU „Centar za kulturu, sport i informisanje“ – Visoko, u Kulturnom centru „Altindag“ u Visokom održala drugi od šest okruglih stolova u povodu proslave 800. obljetnice susreta sv. Franje Asiškog i sultana Malika al-Kamila, pod zajedničkim nazivom „Drama gostoprimstva“.

Voditelj okruglog stola bio je fra Ivan Nujić, a izlagači fra Mile Babić, Amra Pandžo, Esad Bajtal i Alen Kristić.

Mirovna aktivistica Amra Pandžo je podsjećajući što za nju osobno znači susret sv. Franje i sultana Malika al-Kamila, skrenula pozornost slušatelja na Franjine i Malikove osobine koje su omogućile njihov susret, ističući pritom prije svega hrabrost da se pojedinac/ka suprotstavi kolektivnim mehanizmima mržnje i nasilja.

Teolog Alen Kristić predstavio je sv. Franju i sultana Malika al-Kamila kao utjelovljenje dviju središnjih okosnica duhovnosti Abrahama/Ibrahima, zajedničkog praoca vjere židova, kršćana i muslimana – nomadsko zapućivanje u nepoznato skopčano s prelaženjem granica i pružanjem bezuvjetnog gostoprimstva strancima – o kojima ovisi životnost abrahamskih/ibrahimovskih religija i njihov potencijal za humanizaciju suvremenog društva.

Sociolog i filozof Esad Bajtal je govoreći o fenomenu religioznih nevjernika, kao obilježju našeg vremena, istaknuo da su sv. Franjo i sultan Malik al-Kamil nošeni istinskom vjerom čak i vrhunsku nepogodu rata preobrazili u prigodu za miroljubiv susret što je izazov za sve.

Teolog i filozof fra Mile Babić susret sv. Franje i sultana Malika al-Kamila smjestio je u dramatičnu povijest borbe da se religije konačno othrvaju paradigmi uzajamnog ignoriranja ili konfrontacije i priklone paradigmi uzajamne solidarnosti i zajedničkog zalaganja za čovječnost, čemu danas na poseban način, nadahnut susretom sv. Franje i sultana Malika al-Kamila, čini i papa Franjo.

Treći okrugli stol u povodu proslave 800. obljetnice susreta sv. Franje Asiškog i sultana Malika al-Kamila bit će organiziran u suradnji s Centrom za napredne studije Sarajevo, a održan u ponedjeljak, 12. srpnja 2021. u 19 sati u dvorani „Hercegovina“ hotela Holiday (Zmaja od Bosne br. 4) u Sarajevu. Voditelj će biti Alen Kristić, a izlagači Senada Tahirović, Franjo Šarčević, Zilka Spahić-Šiljak i Marko-Antonio Brkić.