Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan prvi dan duhovne priprave uoči svetkovine sv. Tome apostola

PULA (IKA)

U pulskoj katedrali Uznesenja Marijina u ponedjeljak 1. lipnja započela je dvodnevna duhovna priprava uoči proslave sv. Tome apostola, zaštitnika Pulske biskupije i grada Pule. Misno slavlje predvodio je p. Gaudencije Vito Spetić, pavlin iz Svetog Petra u Šumi, uz koncelebraciju katedralnog župnika vlč. Rikarda Lekaja.

Pod geslom „Gospodin moj i Bog moj“, susret je započeo pokorničkim bogoslužjem, mogućnošću za sakrament pomirenja te pobožnošću krunice.
Predvoditelj je u prigodnoj homiliji progovorio o iskrenosti, autentičnosti i dubini vjere sv. Tome apostola. Istaknuo je da, jednom kad Ga je upoznao, Tomi ništa nije bilo teško učiniti za Gospodina.

“Bez jednog prisnog odnosa s Bogom molitva nas umara, no ako postoji prisan odnos, kao s jednom dragom osobom, onda nam za Boga ništa nije teško učiniti. Sveci su nam uzor jer su nam pokazali kakve sve velike geste čovjek može učiniti za Gospodina, uz Njegovu pomoć, sve im je bilo moguće”, naglasio je. Potaknuo je okupljene da se zapitaju koliko svojega vremena daju Gospodinu u svojoj svakodnevici.

“Poput sv. Tome apostola, trebamo željeti upoznati Gospodina. I najveći grešnici se mogu obratiti, no najgori su oni koji su mlaki u odnosu prema Bogu, oni koji kalkuliraju i priklanjanju se Bogu samo iz proračunate koristi. Bog želi da ga iskreno tražimo, jer samo ako Boga sretnemo možemo svojim životom svjedočiti za njega”, istaknuo je fra Gaudencije.

“Kršćanstvo je jednostavna stvar, za jednostavne ljude. Prvo i osnovno je željeti Boga, njegovu blizinu. On je postao čovjek da nama bude blizak. Treba naći Boga, upoznati Ga, naći vremena za Njega. Tada će naš život biti drugačiji, moći ćemo svjedočiti Isusa i biti on što Bog želi od nas, Božje Kraljevstvo na zemlji. Braćo i sestre, imajmo vjere”, zaključio je propovjednik.

Drugoga dana priprave u 18:30 sati započet će molitva svečane večernje, a nakon misnoga slavlja uslijedit će Klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Ključne riječi:
porečko-pulska biskupija