Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan psihološko-duhovni seminar o temi „Vjera te tvoja ozdravila“

Dubrovnik (IKA)

Seminar o temi „Vjera te tvoja ozdravila“ održan je od srijede, 29. studenog 2023. do četvrtka, 30. studenog 2023. u Župi Svetog Križa u Dubrovniku, izvijestio je Ured za medije Dubrovačke biskupije.

Seminar su predvodili svećenik i psiholog prof. dr. Mijo Nikić, SJ te hrvatski psihijatar, professor emeritus dr. sc. Miro Jakovljević. Seminar je započeo misnim slavljem koji je predvodio p. Nikić. Koncelebrirali su župnik gruške Župe Svetog Križa fr. Mihovil Žuljević-Mikasa i župni vikar fr. Ante Gavranović. Na misi je pjevao sastav „Speramus“.

Uslijedila su predavanja prvog dana. P. Nikić govorio je o temi „Bože, proničeš me svega i poznaješ“, a profesor Jakovljević o temi „Odgoj za empatiju i civilizaciju ljubavi“. Nakon toga na red je došla diskusija i postavljanje pitanja predavačima. Predavači su odgovarali na pitanja i potaknuli prisutne na razmišljanje da i sami odgovore na neka od njih.

Plodovi seminara, odnosno duhovne obnove, kreću od želje pojedinca da, zdravim preispitivanjem sebe uz sve ono zdravo što čuje, promijeni makar djelić sebe, rekli su predavači na seminaru.

Iznad svega stoji Božje lice, koje svakako i „šapće ljudima“ da ne usmjere pozornost isključivo na sebe, već da ljubavlju i empatijom, o kojoj je na seminaru bilo govora, grade civilizaciju ljubavi, koju je Isus Krist naviještao prije dvije tisuće godina.

Druge večeri nakon misnog slavlja uslijedila su predavanja p. Nikića –„Emocionalna inteligencija i razlikovanje duhova“ i profesora Jakovljevića „Medicina usredotočena na osobu (a ne na bolest)“ te diskusija i postavljanje pitanja predavačima.