Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan susret predsjednika Vlade RH i Papina državnoga tajnika

Split (IKA)

U Vili Dalmacija u Splitu u utorak 15. rujna održan je sastanak predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom.

U razgovoru s novinarima nakon susreta premijer Plenković kratko se osvrnuo na sastanak i radni ručak s kardinalom Parolinom podsjetivši je kako je to bio njihov četvrti susret u protekle četiri godine, od kojih su dva bila u Hrvatskoj a dva u Vatikanu.

Podsjetio je također kako je kardinal Parolin došao na ređenje mons. Jozića, od sutra nadbiskupa i apostolskog nuncija u Bjelorusiji. Rekao je kako smatra da je to „za ponos Hrvatske te još jedno priznanje u okviru vatikanske diplomacije da tako važnu dužnost preuzima mons. Jozić“.

U svojoj izjavi Plenković je rekao kako je na susretu bilo riječi o „odnosima između Republike Hrvatske i Svete Stolice, o situaciji u našem susjedstvu, o europskim temama, globalnim temama, svemu onome što je i obično na dnevnom redu kad imamo prigodu za ovakve susrete“. „Konstatirali smo da su naši odnosi izuzetno dobri, puni međusobnog poštovanja i suradnje. Naravno, spomenuli smo i odlične odnose s Hrvatskom biskupskom konferencijom i drago nam je da će se sutrašnje ređenje mons. Jozića održati u novoizgrađenoj crkvi Svete Obitelji u Solinu“, rekao je premijer.

O susretu s kardinalom Parolinom novinarima je nakon susreta govorio i ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman. Spomenuo je kako je na susretu bilo govora i o blaženom Alojziju Stepincu izrazivši nadu i uvjerenje “da će hrvatski narod doživjeti sastisfakciju da bude proglašen svetim” te je dodao da je to nešto o čemu odlučuje Sveta Stolica. Na novinarsko pitanje je li na susretu upućen poziv papi Franji da posjeti Hrvatsku ministar Grlić Radman je rekao je da to “stalni otvoreni poziv”. “Papa Franjo je svakako dobrodošao u Hrvatsku i mi se nadamo da će u narednom razdoblju posjetiti Hrvatsku”, dodao je.

Spomenuo je također kako se na susretu s kardinalom Parolin razgovaralo i o položaju Hrvata katolika u susjednoj Bosni i Hercegovini istaknuvši kako Sveta Stolica pridaje veliku važnost očuvanju katolika na tom prostoru. Osvrćući se na sutrašnje biskupsko ređenje mons. Ante Jozića istaknuo je kako „hrvatska Dalmacija s pravom može biti ponosna što je dala toliko apostolskih nuncija koji su aktivni, a i u povijesti je Dalmacija imala istaknutih ljudi u vatikanskoj diplomaciji“.