Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan susret Radnoga vijeća Udruge RENATE u Litvi

Vilnius (IKA)

Od 3. do 8. studenoga u Vilniusu, Litvi, održan je susret Radnoga vijeća Udruge RENATE: Redovništvo u borbi protiv trgovine ljudima i iskorištavanja. Među 20-ak europskih zemalja bilo je uključeno i redovništvo Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koje je predstavljala s. Viktorija Šimić, sestra družbe Milosrdnih sestara sv. Križa.

Bogati petodnevni program započeo je s nekoliko predavanja o stanju trgovine ljudima u Litvi, te o odgovoru crkvenih i svjetovnih vlasti na ovaj problem. Prisutnima se najprije obratio biskup Kevalas, predstavnik Biskupske Konferencije Litve, koji je zadužen za socijalna pitanja, uključujući suzbijanje trgovine ljudima. Podijelio je s prisutnima svoje iskustvo susreta s ovim područjem, te sve potaknuo na ustrajan proročki rad u borbi za žrtve trgovine ljudima, kao i za preventivno djelovanje. Zatim je održano nekoliko predavanja: Kristina Mišiniene, članica Udruge RENATE i voditeljica Centra za rad protiv trgovine ljudima, predstavila je rad svoga Centra, a s. Fausta Palaimaite govorila je o radu Grupe sv. Marte u biskupiji Kaunas. Slijedila su predavanja predstavnice Caritasa, odvjetnika Gutauskasa, savjetnika Ministra unutarnjih poslova g. Sakociusa, te Ministra socijalnog rada g. Kukuraitiusa.

U narednim danima nastavljen je rad po pitanju rada same Udruge RENATE – kako se bolje povezati, međusobno si pomagati kako bi se što efikasnije suzbijalo trgovanje ljudima, a pomagalo žrtvama. Sudionici su promišljali o planovima za budućnost Udruge RENATE, te o istraživanjima koje Udruga provodi.

U srijedu 8. studenoga sudionici su posjetili Centar podrške obiteljima koji tragaju za svojim nestalim članom. Slijedilo je razgledavanje Staroga grada Vilniusa koji je pod zaštitom UNESCO-a, posjet Caritasovom Centru – skloništu za žene i djecu, kao i za beskućnike, a nakon toga upoznavanje s radom Dječjeg SOS Sela nedaleko glavnoga grada Litve.

Nakon dana razgledavanja slijedila su još dva dana intenzivnog rada koji je obuhvaćao jačanje kapaciteta članova Udruge RENATE, predavanje o potrebi upoznavanja zdravstvenog osoblja s problematikom trgovine ljudima kako bi žrtvama koje zatraže njihovu pomoć mogli na primjeren način odgovoriti, o organizaciji filmskog festivala Udruge RENATE 2020. i slično.