Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan susret Vrhovne uprave s kućnim predstojnicama Družbe sestara Presvetog Srca Isusova

Zagreb (IKA)

Redoviti godišnji susret Vrhovne uprave Družbe sestara Presvetog Srca Isusova s kućnim predstojnicama održan je u subotu 16. studenoga u Kući novicijata u Zagrebu.

Nakon uvodne molitve, riječi pozdrava i dobrodošlicu sestrama uputila je vrhovna predstojnica s. Dobroslava Mlakić koja je i predvodila susret u kojem je sudjelovalo 17 sestara.

S. Dobroslava je u prvom dijelu susreta održala izlaganje „Konstitucije Družbe, nastanak i razvoj od utemeljenja do danas“, jer je prošle godine na posljednjem XIX. generalnom kapitulu odlučeno da će se raditi na obnovi vlastitih Konstitucija. Naime, svaka redovnička ustanova, počevši od najranijeg monaštva, redova i kongregacija ili družbi ima neka svoja pravila, ustanove ili konstitucije po kojima ravna svoj život.

Stoga je najprije bilo riječi o Konstitucijama Udruge Kćeri Presvetog Srca Isusova iz koje se razvila istoimena Družba te sve do današnjih Konstitucija. Naime, utemeljiteljica Družbe službenica Božja Majka Marija Krucifiksa Kozulić rekla je: „Družba je rođena iz Pobožne udruge kćeri Presvetog Srca Isusova“. I redovi i mnoge kongregacije ili družbe nastale su iz laičkih pokreta i udruga. A Konstitucije navedene Udruge i Konstitucije Družbe sestara Presvetog Srca Isusova napisao je i jedne i druge tršćanski franjevac kapucin fra Arkanđeo iz Camerina.

Zajednička karakteristika Konstitucija Udruge, jest ta, da se mogu povezati s Družbom i da paralelno s tim sadrže podatke bitne za bolje razumijevanje povijesnog razvoja Družbe, odnosno njezine izvorne karizme i da pridonose pročišćenju, produbljenju i shvaćanju vlastitog identiteta Družbe i traženju načina kako tu karizmu danas živjeti.

S. Dobroslava je u predavanju istaknula da se u nastanku temeljnog zakonodavstva Družbe sestara Presvetog Srca Isusova razlikuje nekoliko razdoblja, koja obuhvaćaju početak i razvoj Udruge, zatim vrijeme nastanka Konstitucija Družbe do konačne potvrde i odobrenja od Crkve. A potom je govorila o utjecajima društveno-političkim i crkvenim koji su doveli do pojedinih promjena ili nadopuna Konstitucija tijekom 120 godina postojanja Družbe. Cilj predavanja bio je uputiti na identitet Družbe sestara Presvetog Srca Isusova prema izvornim i važećim Konstitucijama, prema kojemu se Družba treba usmjeriti u svom daljnjem radu i nastojanju oko duhovne obnove danas i ubuduće.

Drugi dio susreta protekao je u sestrinskom razgovoru i dogovoru o nekim važnim pitanjima molitvenog i zajedničkog života i rada u svim našim zajednicama.