Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan tradicionalni susret „Marina-Koraće“

Koraće (IKA)

Tradicionalni, deseti u nizu, susret „Marina-Koraće“ trajao je od četvrtka 18. do subote 20. svibnja u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Koraću u Bosanskoj Posavini.

Trideset i pet mještana Općine Marina kod Splita u Koraće je doputovalo u četvrtak 18. svibnja gdje su boravili u obiteljima nekoliko povratnika.  Središnji događaj susreta bila je misa u župnoj crkvi koju je uz župnika fra Ivana Marića predvodio umirovljeni svećenik Riječke nadbiskupije mons. Pero Zeba, povratnik u rodno Bijelo Brdo.

U propovijedi je mons. Zeba ustvrdio kako ih je na dolazak u to ratom porušeno mjesto Bosanske Posavine ponovo potaknuo Duh Kristov i njegova ljubav. Kako svake godine dolaskom u Koraće donesu dar za koraćansku crkvu, toga su puta donijeli mramornu ploču tešku 450 kg, koju su postavili na nedavno vraćeni koraćanski oltar i još nekoliko predmeta koji će se koristiti u crkvi.

Mons. Zeba im je zahvalio na svim darovima, naglasivši kako su svojim dolaskom Koraćanima donijeli svjetlo radosti, dobrote, ljubavi i mira. Župnik fra Ivan zahvalio je gostima na dolasku i na darovima te im u znak zahvalnosti zajedno sa župljaninom Šandorom Lipovcem uručio slike Gospe Koraćanske.

Poslije mise položili su svijeće i vijence te se pomolili kod spomen-obilježja poginulim braniteljima Koraćanske bojne. Druženje su nastavili u crkvenom dvorištu gdje su im članovi HKUD-a Tamburica zapjevali i zaplesali kolo. Zajedništvo je nastavljeno u obiteljskoj kući, koju je obnovio sada njihov mještanin Koraćanin Šimo Vrbat. Susret su i ove godine organizirali Koraćani braća Davor i Jakov i Šimo Vrbat, koji žive u Marini te načelnik Općine Marina Ante Mamut.