Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan trodnevni kamp za djecu i mlade u Bizovcu

Bizovac (IKA)

U sklopu učeničkog projekta “Prijatelji u prirodi“, u OŠ Bratoljuba Klaića u Bizovcu od 6. do 8. lipnja održan je trodnevni kamp za djecu i mlade od 11 do 16 godina. Tema ovogodišnjeg kampa, “Pomoć bližnjemu u potrebi”, okupila je 70 sudionika iz šest sela Općine Bizovac u dvorištu Župe sv. Mateja, gdje su podigli za tu prigodu 15 šatora.

Uz pokroviteljstvo Općine Bizovac, nastavnici i učenici bizovačke škole za ovogodišnje partnere izabrali su animatore iz različitih društvenih i crkvenih zajednica: Gradsko društvo Crvenog križa Valpovo, Milosrdne sestre svetog Križa, HGSS stanica Osijek, Frama Tvrđa Osijek, skauti Đakovačko-osječke nadbiskupije, Konferencija sv. Vinka Paulskog iz Bizovca, DVD Bizovac i, kao domaćine, mlade Župe Bizovac.

Uz skautske vještine u prirodi i puno igre, pokazala se korisnom svaka od ponuđenih prezentacija s kojom su se predstavili pojedini partneri. Brojne igre i radionice obilježile su trodnevni boravak u prirodi i to bez mobitela, uz poseban roditeljski pristanak. Vrijedno je spomenuti da su roditelji sudjelovali i u kupovini svih 19 šatora koje škola koristi u realizaciji projekta. U suradnji s bizovačkim župnikom Zoranom Ćosićem, kroz pastoralno planiranje svih aktivnosti u župi, navedeni projekt predstavljen je kao izvanredni doživljaj župne kateheze u prirodi.

Igre, radionice, istraživački rad, svjedočanstva, ogledne vježbe uvelike su utjecale na motivaciju djece i mladih u razumijevanju potreba ljudi u njihovoj svakodnevici. Posebne potrebe siromašnih, starijih, nemoćnih i bolesnih provlačile su se kao niti izabrane teme ovogodišnjeg kampiranja. Učenici sedmog razreda bizovačke škole pripremili su za program kampa tri projektne prezentacije u kojima su imali zadatak opisati moguće oblike pomaganja ljudima u vlastitoj sredini. Prezentacije su pripremljene uz mentorstvo Romane Kranjčević, predsjednice bizovačke Konferencije sv. Vinka Paulskog, a javni nastup dogodio se bez projektora uz logorsku vatru.

Ove godine u projektu su sudjelovale kandidatice i postulantice Milosrdnih sestara sv. Križa sa svojom odgojiteljicom s. Dorotejom Krešić. Njihov je zadatak bio osmisliti duhovni sadržaj kroz osobna svjedočanstva i igre u prirodi. Uz njih, pozornost su privukli i aktivni članovi Hrvatske gorske službe spašavanja. Koordinator organizacije kampa bio je vjeroučitelj Slaven Školka, voditeljica kampa bila je teologinja Eda Miljković, članica Nadbiskupijskih skauta, a bizovačku školu predstavljala je Katarina Peharda, profesorica biologije i kemije. Zahvaljujući ravnatelju škole Anti Lovrinčeviću i načelniku Općine Srećku Vukoviću, ispunjeni su svi uvjeti da se kamp od početka što kvalitetnije realizira.

Kamp je završen 8. lipnja s poslijepodnevnim natjecanjem u vatrogasnim vještinama, u novootvorenom središtu DVD Bizovac. Sljedeći kamp je 14. i 15. lipnja 2019. na istom zemljištu, za djecu od 7 do 10 godina, sa posebnom mogućnošću sudjelovanja i svih roditelja koji imaju osobni ili obiteljski šator.