Budi dio naše mreže
Izbornik

Održana jubilarna 30. Biblijska olimpijada „Fra Bernard Dukić“

Großkrotzenburg (IKA)

U franjevačkoj gimnaziji u Großkrotzenburgu održana je 2. ožujka 30. Biblijska olimpijada „Fra Bernard Dukić“ na kojoj je sudjelovalo 34 ekipe iz šesnaest hrvatskih katoličkih misija i zajednica.

Gradivo i ispitna pitanja na temu ovogodišnje Biblijske olimpijade koja je glasila “Marijanska svetišta u Hrvatskoj i svijetu”, pripremio je dr. Tvrtko Beus iz Zagreba.

Biblijska olimpijada je započela misom koju je predvodio fra Kristijan Montina, voditelj Hrvatske katoličke župe Wiesbaden, u koncelebraciji nekoliko svećenika. U propovijedi koja fra Kristijan je upitao djecu, kojih je bilo oko 300, tko je posjetio neko od marijanskih svetišta, na što su gotovo sva djeca podigla ruku. „Svatko od nas ima tri majke: majku koja nas je rodila, majku Crkvu i nebesku Majku Mariju. I svatko od nas, kad nam je teško, može se obratiti Majci za pomoć i znati da će nam ona pomoći“, rekao je fra Kristijan, čestitavši svim natjecateljima na marljivom pripremanju za Biblijsku olimpijadu te zaželjevši svima sreću u natjecanju.

Nakon mise, delegat don Ivica Komadina je službeno otvorio jubilarnu 30. Biblijsku olimpijadu „Fra Bernard Dukić“. On je isto tako zaželio sreću u natjecanju te zahvalio domaćinima, braći franjevcima, posebno fra Bernardinu, koji su ustupili prostorije gimnazije za održavanje natjecanja. Prisutnima se obratio i dr. sc. Tvrtko Beus koji je rekao kako se nada da će biti duhovnih plodova i napretka u duhovnom životu te da će ovo natjecanje biti poticaj da se u skorijoj budućnosti posjeti neko od marjanskih svetišta o kojima su u pripremi za Biblijsku olimpijadu učili. Pozvao je djecu i mlade da ne zaborave vjeru predaka, „vjeru koju ste sada vi pozvani živjeti, svjedočiti i braniti“.

Natjecanje se odvijalo u dva dijela: pisanog i usmenog dijela. Natjecatelji su najprije pristupili pisanom ispitu u kojem su odgovarali na deset pitanja. Najbolje 23 ekipe su prošle u drugi dio natjecanja. U prvom krugu usmenoga dijela natjecanja, odgovaralo se na jedno pitanje. Točno je odgovorilo 9 ekipa i one su prošle u završnu fazu natjecanja u kojem je svaka ekipa odgovarala na dva pitanja.

Naposlijetku su se tri ekipe borile za prvo mjesto te se konačni pobjednik dobio tek nakon tri kruga dodatnih pitanja. Tako je treće mjesto osvojila ekipa iz Hrvatske katoličke misije Wuppertal, drugo mjesto ekipa iz Hrvatske katoličke župe Main-Taunus, a prvo mjesto ekipa iz Hrvatske katoličke župe Frankfurt.

Natjecanje je nadgledalo povjerenstvo od tri člana, predsjednik dr. sc. Tvrtko Beus te Lucijana Vojnović iz Hrvatske katoličke misije Offenbach i Darko Rubčić iz Hrvatske katoličke misije Mittelbaden, dok je zapisničarka bila Gabrijela Grgić iz Dušobrižničkog ureda iz Frankfurta.  Ekipe koje su sudjelovale na jubilarnoj 30. Biblijskoj olimpijadi su HKM Augsburg, HKŽ Frankfurt, HKZ Göppingen, HKM Göttingen, HKM Hagen, HKM Köln, HKM Ludwigshafen,  HKŽ Main-Taunus/Hochtaunus, HKZ Mainz, HKZ Rüsselsheim, HKM Schwelm-Lüdenscheid, HKM Singen-Villingen, HKZ Stuttgart-Mitte/Möhringen, HKZ Waiblingen, HKŽ Wiesbaden i HKM Wuppertal.