Budi dio naše mreže
Izbornik

Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu održana tribina o pandemiji

Split (IKA)

Udruga STRIDON – udruga studenata teologije Katoličkoga bogoslovnog fakulteta (KBF) Sveučilišta u Splitu organizirala je u utorak 7. prosinca u Velikoj dvorani fakulteta tribinu pod nazivom „(Ne) sloboda!?“ - na tribini su sudjelovali prof. dr. sc. don Josip Mužić, prof. dr. sc. fra Ante Vučković i dr. sc. Anton Marović, dr. med. spec. neurolog, a program je moderirao student Stipe Mlikotić.

Na tribinu su bili pozvani i dr. Željka Karin, dr. med., i dr. Matko Marušić, dr. med. ali se nisu odazvali pozivu. Ova tribina prva je aktivnost udruge sa novim članovima udruge.

Cilj tribine bio je dijaloški pristupiti ovoj problematici gdje će svatko moći izraziti svoje mišljenje u slobodi i poštivanju te stvaranje pozitivne i zdrave međuljudske klime u kojoj će biti smanjena polarizacija koja je prisutna u društvu kako bi se uspostavili dobri međuljudski odnosi, ali i kako bi se dodatno informirali o koristi i nužnosti osobnog doprinosa u sprječavanju širenja koronavirusa.

Tribina je počela pozdravom predsjednice Udruge Petre Seretinek i dekana KBF-a prof. don Mladena Parlova. Nakon kratkog uvoda o studentskoj udruzi STRIDON svatko od sudionika odgovarao je na pitanja iz svoga područja uže specijalizacije: A. Vučković kao filozof, J. Mužić kao teolog i filozof, a dr. A. Marović kao liječnik. Govorilo se o COVID-potvrdama, o slobodi pojedinca i njegovoj savjesti, o Papi i crkvenom učiteljstvu i odnosu naspram naše vlastite savjesti, jesu li COVID-potvrde u skladu s Bilješkom Kongregacije i sl.

Dr. Marović je govorio o tome nedostaje li povjerenja današnjeg čovjeka u medicinu. Istaknuo je da ljudi imaju povjerenja u medicinu, ali nemaju u medije i način na koji su oni prikazali pandemiju, kao niti u prikazivanje podataka od strane struke gdje nedostaje javnog diskursa kao takvog. Prof. Mužić je rekao da se krši ljudska sloboda i da se tjera ljude da idu protiv svoje savjesti. “Krši se načelo dobrovoljnosti i time se ulazi u totalitarni način funkcioniranja. Čovjek pomoću svoje naravi može spoznati određene stvari u svijetu te mu u slučaju pandemije nije potrebna Objava, već samo razum da vidi kršenje ljudske slobode. Papin poziv na cijepljenje kao “čin ljubavi” nije dogma Katoličke Crkve. Papa to nije rekao ex cathedra i tu njegovu izjavu treba stavit u njen kontekst kako bi je ispravno shvatili”, dodao je prof. Mužić. Rekao je i kako su mu neki već došli na ispovijed jer su se cijepili radi posla, ali smatraju to pogrešno.

Prof. Vučković je kazao da su COVID-potvrde izvrstan način kako natjerati nekog da se cijepi. Osvrnuo se na izjavu biskupa Mate Uzinića “da bi se radije cijepio i umro negoli da se zbog njega netko drugi zarazi”, rekavši da to netko može reći samo za sebe, ali da nema pravo to tražiti od drugoga. Istaknuo je, također, da čovjek uvijek mora slušati svoju savjest i da savjest ima primat u odnosu na autoritete, čak i onda kada se radi o iskrivljenoj savjesti.

Na tribini je, također, bilo govora o tome u kakvom je odnosu današnji čovjek prema vertikalnoj hijerarhiji i zašto postoji manjak povjerenja u hijerarhiju, te zašto država nije više intervenirala i zauzela se da nabavi cjepiva koja nisu moralno okaljana pobačajem? Nakon završetka tribine, koja je trajala dva sata, ostalo je još malo vremena za pitanja iz publike.