Budi dio naše mreže
Izbornik

Održane promocija knjige fra Gorana Azinovića i izložba ilustracija Vilima Parića u Širokom Brijegu

Široki Brijeg (IKA)

Promocija knjige „Siromah iz Porcijunkule“ autora fra Gorana Azinovića, OFM, te izložba ilustracija akademskog slikara Vilima Parića održane su u četvrtak, 28. prosinca 2023. u Franjevačkoj galeriji u Širokom Brijegu.

Knjiga je posvećena sv. Franji Asiškom, a sadrži 241 pjesmu popraćenu s 33 Parićeve ilustracije. Pozdravljajući nazočne, izložbu je otvorio širokobriješki gvardijan Franjevačkog samostana fra Ivan Marić, OFM.

Autor knjige fra Goran Azinović je kazao da mu je asiški svetac životni uzor te da je knjiga nastala povodom dviju obljetnica vezanih uz franjevačku obitelj – nastanak Franjevačkog reda i izradu prvih jaslica, koje je prije 800 godina u talijanskom Grecciu uprizorio asiški siromah. Fra Goran je zahvalio svojim suradnicima lektorici Ani Zubac i grafičkom uredniku Danijelu Leki na dugogodišnjoj suradnji.

Govoreći o knjizi, autorica predgovora Ana Zubac je, između ostalog, kazala kako je se ta knjiga o asiškom svecu toliko dojmila da je tijekom lektoriranja zavoljela asiškog sveca, postavši čak i članicom Franjevačkog svjetovnog reda.

Voditelj Franjevačke galerije Tomislav Ćavar je istaknuo: „Vilim svojim radovima izvrsno prati život svetog Franje i fra Goranovu poeziju, pojačavajući na pojedinim mjestima uživljenost u Franjin lik i djelo te daje čitatelju mogućnost vizualizacije stihova i upućuje ga na mogućnost vlastitih kolorističkih događaja.“

Akademik Parić je na koncu kazao da je sv. Franju Asiškog uvrstio među sebi drage svece te je zahvalio fra Goranu i gvardijanu fra Ivanu na suradnji. Svoj doprinos tom kulturnom događaju dali su i učenici Glazbene škole Brotnjo izvođenjem dviju skladbi. Izložba će biti otvorena do 23. siječnja 2024. godine.