Budi dio naše mreže
Izbornik

Održano zatvaranje ovogodišnje Feste sv. Vlaha

Dubrovnik (IKA)

Festa sv. Vlaha 2024. zatvorena je u nedjelju 4. veljače ispred zborne crkve sv. Vlaha u Dubrovniku, tamo gdje je u petak 2. veljače otvorena, izvijestila je Dubrovačka biskupija.

Rektor crkve sv. Vlaha i generalni vikar mons. Ivica Pervan u obraćanju je skrenuo pozornost na Dan života koji Crkva proslavlja. Uvodno je pročitao misli iz Knjige Sirahove o poštivanju prema očevima sa željom, kako je rekao, ohrabriti očeve i muževe kojima je Bog namijenio to poslanje. Važno je da oni budu svjesni svoje uloge i poslanja u današnjem vremenu i društvu, rekao je rektor. „Samo onda kada otac s ljubavlju i u ljubavi odgaja svoju djecu sa svojom suprugom oni odgajaju nove osobe za jedno bolje, zdravije i pravednije društvo“, dodao je.

Govoreći o tome kako roditelji trebaju djeci davati životne savjete i usmjeravati ih na pravi put, naglasio je da je važan njihov primjer i djela jer će tada njihove riječi biti učinkovite. Figura oca je najmoćnija onda „kada je otac na koljenima u molitvi pred svojom djecom“, rekao je potičući očeve da budu svjedoci vjere svojoj djeci.

Mons. Pervan je na kraju zahvalio svima koji su sudjelovali u ovogodišnjoj Festi, a posebno je istaknuo zahvalnost festanjulima koji su nositelji Feste. Na svečanosti zatvaranja Feste s rektorom Pervanom sudjelovao je svećenik Savio Leonardo Viegas, koji je na dubrovačku proslavu sv. Vlaha stigao iz crkve Sao Braz u Gandaulimu, u indijskoj Goi, gdje se na sličan način štuje sv. Vlaho. Zahvaljujući štovanju sv. Vlaha posljednjih godina su ojačan veze između štovatelja sv. Vlaha u Dubrovniku i u Gandaliumu.

Festanjuli Perica Baletić i Vladimir Buć spustili su Parčev barjak sa standala na kojeg su ga u petak podigli, dok je Gradska glazba Dubrovnik svirala Himan sv. Vlahu. Na standal je potom podignuta zastava Republike Hrvatske uz intoniranje himne „Lijepa naša“.

Na svečanosti zatvaranja Feste sv. Vlaha 2024. sudjelovali su brojni hodočasnici koji su ranije bili na misi na Gorici sv. Vlaha i potom se vratili u Grad okićeni lovorovim i borovim grančicama. Među njima su bili članovi Bratovština festanjula sv. Vlaha, Dubrovački trombunjeri te barjaci gradskih župa koji su prije svečanosti zatvaranja još jednom povijanjem pozdravili Parčevu crkvu. Zatvaranju je nazočio i gradonačelnik Dubrovnika sa suradnicima.

Ovogodišnje trajanje Feste spada među ona najkraća po danima trajanja, no iznimno veliki broj sudionika i posjetitelja potvrdio je ne samo odanost vjernika Parcu, nego i životnost tradicionalnog slavlja koje ovu godinu obilježava petnaest godina od upisa na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, izvijestila je Dubrovačka biskupija.