Budi dio naše mreže
Izbornik

Ogulinski stomatolozi proslavili blagdan zaštitnice sv. Apolonije

Ogulin (IKA)

Blagdan zaštitnice stomatologa sv. Apolonije proslavljen je u subotu 9. veljače u župnoj crkvi Sv. Križa u Ogulinu. Misu je slavio župnik župe sv. Križa Josip Štefančić uz asistenciju đakona Josipa Tomljanovića, a nazočilo joj je više stomatologa i zubarskih tehničara, djelatnih i umirovljenih.

Misu su animirali vjeroučitelj Tomislav Kljajić na gitari i Biserka Magdić. U homiliji vlč. Štefančih govorio o životu sv. Apolonije, kršćanske mučenice iz Aleksandrije iz sredine 3. stoljeća koja je mučenički skončala život 249. godine. Rođena je bila od roditelja koji su se klanjali poganskim bogovima, no kada je imala viđenje anđela koji joj je držao kao djetetu haljinicu, postala je velika promicateljica kršćanstva. U vremenu pobune protiv kršćana kao uglednu predstavnicu kršćanske zajednice protivnici su je mučili da se odrekne vjere. Premda su je mučili i kliještima joj čupali zube da se odrekle svoje vjere, ona je slobodnom voljom otišla u smrt skokom u oganj da izbjegne grijeh. Slučaj svete Apolonije spominjao je u svojoj knjizi “O Božjoj državi” i sv. Augustin, ističući da se slobodno poći u smrt može samo da bi se izbjegao grijeh, što je bio slučaj kod sv. Apolonije. Sv. Apolonija se bacila u oganj »potaknuta jačim ognjem iznutra, a koji dolazi od Duha Svetoga«. Danas je sv. Apolonija zaštitnica doktora dentalne medicine.

Tijekom tjedna vlč. Štefančić blagoslovio je stomatološke ordinacije u Ogulinu, neki stomatolozi vrijedni su župni suradnici na čelu s dr. Biserkom Magdić, aktivnom članicom Župnoga pastoralnog vijeća.

Ključne riječi:
stomatolozi sv. Apolonija