Budi dio naše mreže
Izbornik

ONIMA KOJI SE U BOGA UZDAJU SNAGA SE OBNAVLJA Trodnevni katoli~ki seminar "Mir" u Osijeku, prvi puta održan izvan crkvenog prostora, u čportskoj dvorani "Zrinjevac" - Sudjelovalo je viče tisuđa sudionika, a vodio ga je dr. Tomislav Ivan~iđ

Osijek (IKA )

Osijek, 27. 3. 1995. (IKA) - Trodnevnom katoli~kom seminaru "Mir", koji je pod geslom: "Onima koji se u Boga uzdaju snaga se obnavlja" održan u osje~koj čportskoj dvorani "Zrinjevac" od petka 24. do nedjelje 26. ožujka, bilo je svakog dana trajanja, na

Osijek, 27. 3. 1995. (IKA) – Trodnevnom katoli~kom seminaru “Mir”, koji je pod geslom: “Onima koji se u Boga uzdaju snaga se obnavlja”
održan u osje~koj čportskoj dvorani “Zrinjevac” od petka 24. do nedjelje 26. ožujka, bilo je svakog dana trajanja, nazo~no i viče od po 3.000 vjernika. Tim skupom, koji je vodio dr. Tomislav Ivan~iđ, profesor fundamentalne teologije na Katoli~kom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, a u pripravi osje~kog dekanata, po ocjeni sudionika, “u~injen je zna~ajan korak na putu prema duhovnoj obnovi.” Okupljenom osje~kom vjerni~kom mnočtvu, mešu kojima je bilo i gostiju i sudionika iz okolnih mjesta, predstavnika Poglavarstva osje~ko-baranjske županije, Gradskog poglavarstva, profesora osje~kog sveu~iličta “Josip Juraj Strossmayer”, dekana osje~kog dekanata mons. Nikole Ker~ova, voditelj seminara je istaknuo kako tim duhovnim programom zajedno po~inju put duhovne obnove. Podsjetio je da takvim “duhovnim okupljanjima najviče lije~imo rane zadobivene u ratu, kao i prazninu koju bačtinimo iz pročlog sistema.” Takošer je spomenuo da je to prvi puta da je osje~ka Crkva izačla iz posveđenoga prostora, te bogoslužje pripravila u čportskoj dvorani. Po svjedo~enju vjernika, koji su sudjelovali u sva tri dana seminara, “bio je to ~udesni doživljaj koji je ispunio duhovnom snagom umornog i uplačenog ~ovjeka joč uvijek u ratnom okruženju i s bezbrojnim pitanjima neizvjesne buduđnosti”.
Na po~etku trodnevnog seminara, sudionike je u ime Poglavarstva osje~ko-baranjske županije pozdravio Branimir Glavač, posebice zahvalivči Crkvi čto je, kako je istaknuo, “tijekom minulih stoljeđa najviče pridonijela da je hrvatski ~ovjek na ovim prostorima ostao svoj na svome”. Sve ljude dobre volje pozvao je na “ujedinjenje ~istim srcem i dučom, kako bismo lakče ispunili svoju povijesnu zadađu povratka u sve privremeno okupirane dijelove Hrvatske.”
Mešu sudionicima seminara bio je i kip ~udotvorne Gospe od Uto~ičta, iz njezina, sada okupiranoga aljmačkog svetičta, koji je na poticaj Branimira Glavača, a uz pomođ tadačnjeg zapovjednika UNPROFOR-a ruskog pukovnika Aleksandra Hroma~enka, spačen iz posve razorene i uničtene aljmačke crkve. “Upravo aljmačka Gospa, koja je kroz povijest mijenjala svoje mjesto prebivaličta, ali se uvijek vrađala, govori nam da đe se i hrvatski prognanici vratiti na svoja ognjičta”, izjavio je župan Glavač. Voditelj dr. Ivan~iđ je govorio o: “Odnosu vjere i znanosti”, “Đovjekovu životu, vapaju za izbavljenjem”, “Trinaestoljetnim korijenima hrvatske civilizacije”, “Povratku sredičtu ~ovjeka” “Duhovnim perspektivama u odgoju i lije~enju ~ovjekovih zastranjenosti i ovisnosti”, “Novim moguđnostima stvaralačtva i života”, te “Kako živjeti u izobilju nade”.